"Iransk lag ska tillämpas", enligt hovrätten. Nu ska frågan avgöras i HD.

Högsta domstolen öppnar för sharialagar i Sverige

  • Tingsrätten dömde enligt svensk lag i äktenskapstvist
  • Fick bakläxa: "Iransk lag ska tillämpas", tyckte hovrätten
  • Nu meddelar Högsta domstolen prövningstillstånd
Publicerad 9 februari 2016 kl 15.24

Lag & Rätt. Högsta domstolen (HD) ska nu pröva om iransk lag gäller i Sverige. I två olika mål krävs före detta makar på guldmynt som utlovats i muslimsk brudpenning, så kallad mahr, inför mullorna i Iran.
– Det är fråga om parter som har ingått äktenskap i Iran och bosatt sig i Sverige och därefter skilt sig, säger Ida Damgaard, justitiesekreterare vid HD, till Fria Tider.

Dela artikeln

Koranen påbjuder att mannen utlovar en summa pengar till sin hustru i samband med giftermålet. Enligt det iranska rättssystemet är sådan brudpenning, mahr, obligatorisk.

I det ena fallet som ska tas upp av HD hade paret, som gifte sig i Iran 2006 och sedan varit bosatta i Solna, skrivit under ett äktenskaps­kontrakt där det ingick avtal om mahr "bestående av dels ett exemplar av koranen, en spegel och ett par ljusstakar, dels 700 guldmynt Bahar Azadi, som skulle betalas vid [fruns] anfordran", enligt domen.

Tingsrätten beslutade att svensk lag skulle tillämpas i fallet och att hustrun därför inte hade rätt till guldmynten, som var värda miljonbelopp. Men i hovrätten var beskedet det motsatta:

"Med ändring av tingsrättens mellandom förklarar hovrätten att iransk lag ska tillämpas på det mellan parterna träffade avtalet om mahr", skrev Hovrätten i övre Norrland i sitt beslut i mars 2015.

Det andra fallet gäller ett iranskt par i Hässelby. Kvinnan hävdade att hennes mänskliga rättigheter skulle kränkas om hon inte fick de 690 guldmynt, värda cirka 1,5 miljoner kronor, som mannen hade utlovat henne. Men både tingsrätten och hovrätten slog fast att hon inte hade rätt till pengarna.

Nu ska frågan om det är svensk eller iransk lag som gäller avgöras i Högsta domstolen. Men rättsläget är snårigt.

– Det finns ett komplex av regler som handlar om internationell privaträtt och som ska svara på frågan: Om man är iransk medborgare och i Iran har ingått ett avtal om mahr enligt iransk lag och sedan flyttar till Sverige – vilken lagstiftning ska då tillämpas? säger Ida Damgaard.

Det är svensk internationell privaträtt som ska avgöra vilket lands lag som ska tillämpas på avtalet.

– Lagen om internationella frågor rörande makars och sambors förmögenhetsförhållanden, LIMF, reglerar det som kallas makars förmögenhetsförhållanden. Det finns gamla avgöranden som också handlar om mahr och då är frågan om den här lagen ska gälla över huvud taget. I ett av målen säger en av parterna att man inte kan kvalificera mahr till någon regelgrupp. Skulle man komma fram till att det handlar om underhåll mellan makar till exempel så gäller inte den här lagen, LIMF, till exempel, säger Ida Damgaard.

HD:s målsättning är att frågan ska vara avgjord inom ett år.


Nyheter från förstasidan

Bistånd till Jemen dras in – för Israels skull

Plötsligt krävdes ingen utredning. Ministern pekar på "houthiernas alltmer destruktiva beteende".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.