Planeten Mars
De mörka linjerna längs sluttningen skapas av flytande saltvatten, enligt Nasa.

Flytande vatten hittat på planeten Mars

Publicerad 28 september 2015 kl 21.52

Vetenskap. Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har hittat flytande vatten på planeten Mars. Den revolutionerande upptäckten avslöjades vid en presskonferens sent på eftermiddagen idag, svensk tid.

Dela artikeln

I juni i år publicerade Nature en studie som slog fast att det finns flytande vatten på Mars yta med omkring 120.000 års mellanrum och att detta beror på att planetens rotationsaxel varierar. Men Nasa har nu konstaterat att det finns flytande vatten på den röda planeten redan idag.

Upptäckten gjordes bland annat med hjälp av rymdsonden MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) som skickades upp från jorden sommaren 2005 och som sedan våren 2006 har legat i omloppsbana runt Mars. På bilder som tagits på Mars har forskarna kunnat se mörka strimmor längs flera sluttningar på planetytan som fått benämningen RSL, strimmor som förändras över tid och ser ut att röra sig ned för sluttningarna.

Med hjälp av ett särskilt instrument ombord på MRO, en så kallad avbildningsspektrometer, kunde forskarna konstatera att de mörka strimmorna består av hydratiserade mineral. Ett hydratiserat mineral är ett mineral, eller salt, som innehåller bundet vatten.

Fenomenet RSL har bara upptäckts på platser där temeraturen når upp över -23 grader celsius, vilket är ungefär vid den temperatur då frysta mättade saltvattenlösningar smälter. Att de mörka strimmorna innehåller vatten och att de förändras vid just de temperaturerna kan bara tolkas som att det finns flytande vatten, om än väldigt salt sådant, på Mars yta.

Under måndagen publicerades en artikel om upptäckten i Nature Geoscience som Lujendra Ojha vid Georgia Institute of Technology i Atlanta är huvudförfattare till.

– När de flesta människor pratar om vatten på Mars så pratar de om vatten där i förhistorisk tid eller om fruset vatten, säger han och tillägger:

– Nu vet vi mer än så. Detta är den första upptäckt med spektrometer som entydigt stödjer vår hypotes om att det är flytande vatten som ger upphov till RSL.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Media: Ryskt fartyg kan ha gått på grund med flit

"Det troligaste är att det här är ett led i ett hybridkrig". Men Kustbevakningen har svårt att köpa Aftonbladets senaste ryssteori.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.