"Jag vill spotta dig i ansiktet om jag får chansen”, skrev Erik Svensson, kommunist och professor vid Lunds universitet, till Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist på Twitter. Därefter fyllde professorn på med ytterligare en rad hatiska textmeddelanden till den kvinnliga publicisten.
Efter att saken uppmärksammats i flera medier, däribland Sydsvenskan och Fria Tider, valde universitetsledningen att kalla in Svensson på ett samtal där man bad om en förklaring till hans agerande.
Men det var fel gjort av universitetet, menar JO, som i ett färskt uttalande kritiserar dekanen som tog beslutet att kalla in Svensson på samtal. I sitt beslut skriver man att hotet om att spotta Carlqvist i ansiktet omfattas av skyddet för "den grundlagsskyddande yttrandefriheten" och att myndigheter därför inte får ha synpunkter på att anställda ägnar sig åt näthat.
"Skyddet innebär att en myndighet inte får ingripa mot någon för att han eller hon har använt sig av sin grundlagsskyddade rätt att ge uttryck för sin uppfattning", heter det bland annat i beslutet.
Dessutom var det fel av universitetet att kalla Svenssons uttalanden för "mycket olyckliga", när Sydsvenskan frågade hur man ställde sig till hoten om att spotta Carlqvist i ansiktet.
"Det är givetvis allvarligt och riskerar att leda till att de anställda inte vågar ge uttryck för sina åsikter. Av den anledningen vill jag understryka vikten av att företrädare för myndigheter inte uttalar sig på sätt som kan uppfattas som att myndigheten vill begränsa de anställdas yttrandefrihet", skriver JO i sitt beslut.
JO vägrar svara
När Fria Tider ringer JO-juristen Carl Lorentzon, som formulerat beslutet, vägrar han att svara på vad han menar med sin text. Han vill inte heller berätta vilka regler som gäller för myndighetsanställdas yttrandefrihet.
– När en justiteombudsman har fattat ett beslut så är det inte upp till mig att diskutera det med media, säger Lorentzon.
Det senaste halvåret har svenska domstolar entledigat flera nämndemän efter att tidningar avslöjat att de uttryckt sig invandringskritiskt på nätet – på fritiden. Men när Fria Tider frågar samma rättsregler gäller för nämndemän som för professorer vägrar JO:s jurist att klargöra rättsläget i frågan.
– Det här beslutet ser ut som det gör och det är det som JO kommer att svara på. I övrigt så är det ju så att då får man så att säga komma in med anmälningar om man tycker att det har gått snett i något annat sätt alltså, säger Lorentzon och tillägger i rask takt:
– Det är det som ligger i det extraordinära att JO utövar den här typen av tillsyn alltså.