Bilderna från ommålningen, som gjordes i ett båtvarv på Beckholmen i centrala Stockholm, har legat uppe på internet i flera år, men det var först under helgen som nyheten slogs upp stort i media. Under dagen idag har Romson både polisanmälts för miljöbrott och fått kritik från flera håll, allt fler kräver nu dessutom hennes avgång.
– Miljögifterna är ett gigantiskt problem, både historiskt och nu. Det bidrar till giftproblematiken som finns i Östersjön, säger Daniel Bengtsson på Greenpeace till den vänsterliberala kvällstidningen Expressen apropå Romsons miljöskandal.
Ett förbud mot användandet av kopparbaserade båtbottenfärger i Östersjön infördes redan 2001 – och Åsa Romsons parti drev frågan allra hårdast och ville se en lagstiftning om ett totalförbud.
"Att den marina miljön är känslig och att många gifter finns i den miljön gör det än mer angeläget att giftiga bottenfärger fasas ut. Den bortre parentesen för kopparbaserade båtbottenfärger borde sättas till den sista december 2001. Det bör ges regeringen tillkänna", skrev miljöpartisterna Gudrun Lindvall, Per Lager och Kia Andreasson i en motion för fjorton år sedan.
Riksdagen avslog dock motionen eftersom man ville göra det möjligt för färgtillverkarna att ta fram kopparbaserade båtbottenfärger som kunde anses säkra att använda. För två år sedan godkände Kemikalieinspektionen återigen användandet av vissa nyare kopparbaserade färger, något som kritiserades i IDG-tidningen Miljöaktuellt.
‒ Jag tycker det är lite olyckligt, för de kopparfärger som fanns runt millenniumskiftet fick inte fortsatt godkännande. Efter det så har det kommit fram en hel del alternativa metoder och de har blivit mer vanliga runt om i landet. Därför tycker jag att det är väldigt olyckligt att man igen tillåter kopparläckande färger, sade docent Britta Eklund vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet i samband med det.
Den kopparbaserade färg som Åsa Romson målade med under sommaren för tre år sedan, och som hon enligt egen utsago använt vid flera tillfällen, tillhör dock inte någon av de färger som godkänts av Kemikalieinspektionen och är förbjuden att använda i Östersjön sedan 2001.