Det var förra veckan som forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum släppte en ny studie om självförsörjningsgraden hos utrikes födda invandrare. Den visar på katastrofala siffror. Majoriteten av utrikes födda blir aldrig självförsörjande.
Värst är det bland invandrare från Afrika och Mellanöstern.
"En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande", står det bland annat i rapporten.
När Sveriges Radio P1 Morgon intervjuar Fadi Barakat, projektchef vid näringslivskontoret Malmö stad, om rapporten skyller han på svenskarnas "fördomsfullhet", som enligt honom kan vara både medveten och omedveten, och som leder till att invandrare inte rekryteras för jobb.
Han hävdar att personer med utländska namn har svårare att få arbete just på grund av sin etniska bakgrund och att de till exempel bär religiösa symboler. Att byta namn hjälper, säger han.
Dessutom måste Sverige anpassa sig till invandrarna.
Barakat får frågan om hur en lågutbildad somalisk kvinna ska få jobb.
– Där handlar det om att kunna erbjuda en utbildning som fungerar för personen som söker jobb. Det gäller att kunna anpassa vårt förhållningssätt till de människor som kommer hit. De lösningar som vi tar fram motsvarar många gånger inte det behov som individen har, säger han till SR.
– Utbildningsnivån är inte det stora problemet, utan hur vi förhåller oss till den kompetens som finns och hur vi ser den.
Personer från Afrika och Mellanöstern, som inte kan svenska, ska därför utbildas utifrån sina egna hemspråk, anser han.