När Poppe erbjöds att göra en ny filmatisering av Utvandrarna var han först tveksam till att ta sig an ett verk av Vilhelm Moberg.
Men när han läste böckerna, som kretsar kring det unga paret Karl Oskar och Kristina samt deras barn, kom han på att handlingen faktiskt beskriver en familj som "drömmer om ett bättre liv" i ett annat land. Och då blev han sugen på att göra en film med avstamp i dagens socialbidragstagare från tredje världen.
– Jag upptäckte när jag läste dem att här faktiskt finns en historia om världen idag, säger han till NRK.
Istället för Karl Oskar har Poppe utsett Kristina till huvudperson, som en parallell till dagens invandrarkvinnor från tredje världen.
"Det är ingen hemlighet att Kristina kämpar för att bli integrerad i USA. Och Poppe satte sig ner för att intervjua invandrarkvinnor för att förstå", skriver NRK.
Poppe säger till NRK att dagens invandrarkvinnor i Norden ofta har "minst två eller tre jobb" och att folk inte vet om det här, men att han tänker ta chansen att skola allmänheten i hur det ligger till. Syftet är använda den skattefinansierade filmkonsten för att åstadkomma något politiskt.
– Detta är ett fantastiskt tillfälle att lyfta fram den här historien. Inte minst i Norden med den polariserade debatten. Antingen är du för invandring eller så är du emot. Men ofta vet man inte tillräckligt om de människor man pratar om, och här kan konsten spela en roll, säger Poppe till NRK.
Poppe är öppen med att han inte kommer att göra en nyinspelning av romanerna, utan en "ny tolkning" av Mobergs verk. När namnen Utvandrarna och Vilhelm Moberg används är det därför, skulle man kunna hävda, en typ av falsk marknadsföring.
Den kulturmarxistiska versionen av Utvandrarna har världspremiär på juldagen.