Bostadsbubblan

Ingves till Bloomberg: "Vi har misskött bostadsmarknaden i årtionden"

Publicerad 9 september 2018 kl 14.03

Ekonomi. Riksbankschefen Stefan Ingves försvarade beslutet att senarelägga en svensk räntehöjning när han intervjuades av internationella medier i veckan. I en intervju med amerikanska Bloomberg erkänner han dock att Sverige har misskött sin bostadsmarknad i flera årtionden och att riskerna därför är höga.

Dela artikeln

Bloomberg Markets nyhetsankare Francine Lacqua inledde sin intervju med den svenske centralbankschefen med att påpeka att flera marknadsaktörer förespråkade en svensk höjning av reporäntan redan i oktober men att denna nu uteblir. Ingves förklarade beslutet med att Sveriges sätt att mäta inflation (SCB:s så kallade KPIF-index, FT:s anm) just nu påverkas av tillfälliga höjningar av energipriset. Men när man rensar bort energiprishöjningarna ligger inflationen under 2 procent.

– Så när man tittar på det underliggande inflationstrycket så finns det helt enkelt inte där, säger Ingves.

Programmets andra programledare Scarlet Fu pekade å sin sida på att två av direktionens ledamöter, Henry Ohlsson och Martin Flodén, ville höja räntan redan i oktober. Ohlson, som är vice riksbankschef och professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, har velat höja räntan i flera månader.

– Varje gång vår räntepolicy ändras, vare sig räntan går upp eller ner, så kan man alltid förvänta sig att några reserverar sig mot den exakta tidpunkten. Men denna gång har de två som avvikit en helt annorlunda syn på hur det här bör hanteras, så det finns en stabil majoritet på fyra mot två för den penningpolitik som nu förs, säger Ingves.

Ingves fick också flera frågor om den fallande svenska kronan och utvecklingens koppling till bankens ovilja att höja räntan. Men enligt Ingves behöver inte förändringar i växelkursen på kort sikt ha någonting att göra med vad som händer på riktigt i ekonomin.

Mot slutet av intervjun fick riksbankschefen själv berätta vilka risker han såg för svensk ekonomi framöver. Och då passade han på att varna för den gigantiska svenska finanssektorn och dess beroende av ett ständigt prisrally på bostadsmarknaden.

– Våra banker är väldigt stora i relation till vår ekonomi och de får mycket av sin finansiering från utlandet. Det betyder att om marknadslåsningar inträffar utomlands så kommer det omedelbart att påverka oss, sade Ingves och fortsatte:

– Om man tittar på Lehmankraschen ur vårt perspektiv så var den lite av en perfekt storm i den meningen att vi, samtidigt som vi var okej själva, påverkades mycket av vad som hände på annat håll. Men så går det när man har fria kapitalflöden och är helt beroende av finansiering utifrån. Om något liknande händer igen så kommer det att märkas även här.

Men även internt kan Sverige få problem.

– Om man tittar mer inrikespolitiskt så har vi misskött vår bostadsmarknad i årtionden. Och det här är en risk som med säkerhet kommer att behöva hanteras. Den finns därute och har funnits där i många många år, avslutade Stefan Ingves.


Nyheter från förstasidan

Ena flickan fick 122 hugg

Axel Rudakubana, 18, döms för dådet i Southport. "Ett av de mest extrema och chockerande brotten."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.