Bostadsbubblan

"Ingen som helst tjällossning" på bostadsmarknaden

Publicerad 8 februari 2024 kl 14.16

Ekonomi. SBAB och Booli:s indikator Bomarknadstempen för januari visar inga tecken alls på tjällossning. Läget är likartat i Sveriges tre storstadsområden. Det som bidrar mest till den låga temperaturen är mycket långa annonstider. Det tar i dag ungefär tre gånger så lång tid att sälja en bostad jämfört med för bara ett par år sedan.

Dela artikeln

Bomarknadstempen visar ett sammantaget marginellt försämrat läge för säljare av lägenheter i januari. Det försämrade läget förklaras framför allt av längre annonstider.

Bland få "ljusglimtar" noteras ett färre antal återpublicerade annonser. Läget är likartat i samtliga tre storstadsområden.

– Vår indikator Bomarknadstempen visar inte på någon som helst tjällossning på bostadsmarknaden än. Möjligen kan Riksbankens besked om att räntorna kan vara på väg ner redan innan sommaren mjuka upp marknaden lite. Samtidigt behöver många bostadsrättsföreningar fortsätta att höja månadsavgifterna och hushållens realinkomster är kraftigt urholkade av den tidigare höga inflationen. Jag tror därför inte man ska räkna med någon våryra på bostadsmarknaden, även om det nog finns ett visst uppdämt behov att byta bostad, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett utskick.

Bomarknadstempen för villor var i stort sett oförändrad mellan december och januari. Liksom på lägenhetssidan bidrog ett färre antal återpublicerade annonser till en av få ljusglimtar, samtidigt som annonstiderna ökade. Läget för villor är likartat i Sveriges tre storstadsområden.

– Vi har sett en radikalt förändrad bostadsmarknad på kort tid. Det tar i dag ungefär tre gånger så lång tid att sälja en bostad jämfört med för bara ett par år sedan. Det är viktigt för säljare av bostäder att beakta. I synnerhet om man har planer på att köpa ny bostad först och sälja sin befintliga först därefter, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.