I veckan släppte Rättsmedicinalverket i Sverige sina första åldersbestämningar av så kallade ensamkommande flyktingbarn. 76 procent av de undersökta visade sig vara vuxna. Men den svenska regeringen tänker inte riva upp de uppehållstillstånd som fattats på felaktiga grunder, sade finansminister Magdalena Andersson under en frågestund i riksdagen i torsdags.
– När man har fått ett beslut så gäller det. Och har man fått asyl, ja då har man rätt att stanna i Sverige, svarade Magdalena Andersson när hon utfrågades av Sverigedemokraternas Paula Bieler.
I maj 2016 skrev TT att den norska motsvarigheten till Migrationsverket, UDI, dragit tillbaka både medborgarskap och uppehållstillstånd som beviljats somalier som fuskat med sina id-handlingar. UDI hade granskat ett hundratal personer som uppgett att de kommit från Somalia. Granskningen visade att flera av dem egentligen kom från grannländer som Djibouti, varför deras uppehållstillstånd drogs tillbaka.
I februari 2017 skrev Expressen om fallet Mahad Abib Mahamud, som bott i Norge i 17 år. Han hade familj och jobb, men det spelade ingen roll när det uppdagades att han ljugit om sitt ursprungsland.
Mahamud kom till Norge år 2000 och fick medborgarskap 2008. I april 2016 drog Utlendingsnemnda, UNE, in hans medborgarskap och utvisade honom med permanent inreseförbud.
Detta eftersom hans egentligen hemland, enligt den norska myndigheten, är Djibouti. Dessutom skulle han ha ljugit om bland annat klantillhörighet och språkkunskaper. Mahad Abib Mahamud drev fallet till domstol, där han förlorade i mars, rapporterade Aftenposten.
"Efter denna översyn måste man dra slutsatsen att det är sannolikt att Mahad har gjort oriktiga uttalanden om sin identitet och nationalitet", skrev domstolen.
Enligt norska UDI kan det finnas olika orsaker till att ett medborgarskap dras in, däribland nya uppgifter om en persons identitet. Förra året drog Norge in 65 medborgarskap och i januari sade UDI att man utreder ytterligare 500 medborgarskap som kan dras tillbaka, enligt Expressen.
2016 öppnade Sverigedemokraterna för att även ett svenskt medborgarskap ska kunna upphävas om det beviljats på felaktiga grunder. SD menade att så ska kunna ske utan någon ändring i grundlagen. Men så kallade rättsexperter som SVT talade med sade att det är "omöjligt" och att medborgarskapet skyddas av Sveriges grundlag.