För många väljare handlar nog i EU-valet i maj om att återföra makt från Bryssel till nationalstaterna.
Men den svenska regeringen och Socialdemokraterna gör en annan analys av frågan.
S vill nu införa en "mekanism" för att, som man menar, granska tillståndet för demokratin och rättsstatens principer inom EU:s alla medlemsländer, skriver man på sin hemsida.
Exakt hur verktyget ska se ut kan man ännu inte säga, men Socialdemokraterna tänker aktivt driva på för att det ska bli verklighet. Därefter ska varje medlemsstat få "stå till svars vart fjärde år".
Klandern verkar särskilt riktas mot länder som Ungern och Polen.
– Demokrati och respekten för rättsstatens principer är grundläggande värderingar inom EU. När dessa värderingar hotas av högerextrema, måste vi skyndsamt skärpa verktygen för att värna rättsstatens principer och demokratin i Europa, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet.
– I flera länder där högernationalistiska partier nu kommit i regeringsställning har domstolarnas oberoende urholkats. Därför blir kampen mot högerextremismen och skyddet för demokratin EU-valets viktigaste fråga, säger Hans Dahlgren (S), EU-minister.
Samtidigt menas att Löfvenregeringens påstådda vurm för demokratin är falsk och egentligen bara handlar om egna politiska intressen.
I en ny intervju med Swebbtv säger professor Karl-Olov Arnstberg att Sverige redan är en "totalitär" stat, eftersom det i praktiken inte går att uttrycka åsikter utanför åsiktskorridoren utan att riskera liv och karriär.