Förbundsdagsledamoten Marco Wanderwitz från kristdemokratiska CDU berättar om sitt beslut i en intervju med public service-kanalen Das Erste.
I programmet förklarar han att "det är hög tid att förbjuda" invandringskritiska AFD, som numera är landets näst största parti.
– Vi har att göra med ett parti som allvarligt äventyrar vår fria demokratiska grundordning och staten som helhet, säger Marco Wanderwitz.
I nationella mätningar ligger AFD numera på över 20 procent, och i östra Tyskland på över 30 procent. De traditionella partierna, som på detta sätt ser sina egna väljarbaser minska tydligt, har fått panik.
Marco Wanderwitz är knappast den enda som kräver ett förbud av motståndarpartiet. Något som är anmärkningsvärt med honom är dock att han själv förlorade mot en AFD-kandidat, Mike Moncsek, i sin egen valkrets i förbundsdagsvalet 2021. Tack vare systemet med kandidatlistor lyckades dock Marco Wanderwitz ändå bli kvar i parlamentet.
I Tyskland avgör den federala författningsdomstolen om ett parti ska förbjudas. En ansökan om förbud kan lämnas in av förbundsdagen, förbundsrådet eller den federala regeringen. Wanderwitz försöker för närvarande hitta anhängare i förbundsdagen för att lägga fram ett förslag om förbud. För detta behöver han 36 ledamöters stöd.
Den kristdemokratiske politikern uppger att han tänker söka stöd för detta även utanför sin egen partigrupp. Tidigare har även ledamöter från socialdemokraterna och miljöpartiet uttryckt stöd för ett AFD-förbud.
En analys från Tyska institutet för "mänskliga rättigheter" (DIMR) kom i juni fram till att ett sådant förbud är fullt möjligt.
Ett förbud skulle innebära att partiet förlorar samtliga mandat det har vunnit i alla församlingar – från kommunfullmäktige till EU-parlamentet. Partitillgångarna skulle konfiskeras av staten. Det skulle också bli förbjudet att bilda direkt efterträdande organisationer.