"Jag har varit sjuk nu i 8 veckor", "Konstant feber i nio veckor", "Feber till och från i 9 veckor". Vittnesbörden i sociala medier från dem som drabbats av ihållande sjukdom de senaste månaderna och som misstänker att de är covid-19-sjuka är många. Och det de alla har gemensamt är att de inte tillåtits testa sig för coronaviruset.
En av dem som varit sjuk väldigt länge är Åsa Kristoferson Hedlund i Linköping. I fredags skrev hon ett inlägg på Facebook om sin situation med ihållande sjukdomssymptom som aldrig går över.
– Jag har varit sjuk i 65 dagar, berättar Åsa för Fria Tider.
– Jag har varit sjuk i drygt två månader. Jag insjuknade 17 mars.
Åsa beskriver symptomen som att hon är trött, har feber, har andnings- och hjärtproblem samt smärtor i bröst och rygg. Hon berättar att febern pendlar, och ibland är närmare 40 grader.
Trots det har Åsa inte fått testa sig för coronaviruset. Hon har flera gånger sökt vård för sina symptom.
– Jag har besökt vårddcentralen tre gånger, jourcentralen på sjukhuset två gånger och akuten en gång. Jag har ringt och haft chattkontakter och allt möjligt, berättar hon.
"Handlar inte om individer"
Åsa Kristoferson Hedlund poängterar flera gånger att hon inte vill fokusera på sig själv, utan på en växande grupp människor i samhället som visserligen inte behöver sjukhusvård, men som heller inte är friska. Och det är ett samhällsproblem som måste diskuteras, menar hon.
Enligt en mätning som gjordes av analys- och undersökningsföretaget Novus förra veckan var 300.000 svenskar sjuka, och hade varit det i mer än tio veckor. Och i den senaste mätningen beräknas hela 860.000 just nu vara sjuka med främst "förkylnings/coronaliknande symptom".
– Jag har varit sjuk väldigt länge, i en massa symptom, men jag är på inget sätt unik. Jag tycker inte att det ska handla om individer, utan vi måste börja prata om hur stor den här gruppen är. Den är skrämmande stor, påpekar Åsa.
– Jag har inte varit en riskgrupp och jag har inte ett samhällsviktigt arbete, så som det definieras, och då blir man inte testad. Det är ju så det är sagt, fyller hon i.
Regeringen fattade tidigare i veckan beslut om nya riktlinjer för coronatester. Enligt de nya riktlinjerna ska fler grupper erbjudas möjlighet att testa sig än tidigare. Bland annat ska patienter med symptom erbjudas tester, även om de inte tillhör en riskgrupp.
Åsa Kristoferson Hedlund är medveten om att även om hon erbjuds ett coronatest, så innebär inte det att hon lättare blir frisk.
– Att testa oss har inget självändamål, påpekar hon.
– Men man kan behöva testet för att synliggöra att de här människorna faktiskt har covid-19. Det är kunskapssökandet jag tycker är poängen.
För Åsa handlar det även om att få veta med säkerhet att de symptom hon har faktiskt är covid-19, och inte något annat.
– Jag har fått bra vård, det vill jag säga. De har kontinuerligt tagit prover, kollat min sänka, lyssnat på mina lungor och hjärta, kollat min EKG, säger hon.
– Allt annat utom coronatest. De har till och med börjat prata om att utreda cancer för att jag har haft feber så länge. Det är för att de tänker "tänk om det inte är corona och vi missar något". Man letar efter allt annat än corona, säger Åsa Kristoferson Hedlund.