Högskolefördumningen
Mats Eriksson/CC-BY

Dumma blir inte smartare av högre utbildning

Publicerad 16 september 2012 kl 04.00

Inrikes.Runt 40 procent av de som slutför en högskoleutbildning idag lyckas inte uppnå någon mätbar intellektuell utveckling genom sina studier, visar en amerikansk studie. Nu föreslår en svensk forskare att enklare högskoleutbildningar istället flyttas ned till gymnasienivå - och att högskolan åter bli ett forum för mer begåvade individer.

Gilla artikeln på Facebook

Mats Alvesson är professor i företagsekonomi vid Lunds universitet. Nu vänder han sig emot fördumningen av den västerländska högskolan i en artikel på DN Debatt. Lärosätena borde prioritera studenternas intellektuella utveckling istället för underhållning och det är inte rimligt att kurser som hör hemma på gymnasiet lärs ut på högskolenivå, hävdar han.

Enligt Alvesson har högskolan blivit en gigantisk sysselsättningsarena för ungdomar, ofta med tveksamma kurser i alltför lätta ämnen. Han är kritisk till att många av dessa högskolor vill få universitetsstatus, och föreslår att de borde göras om till gymnasieskolor istället.

Alvesson hänvisar till den uppmärksammade amerikanska studien Academically Adrift (2011) som visar att långt ifrån alla blir klokare av högre utbildning.

"Man testade studenter före och efter högskole­utbildning och fann att för cirka 40 procent skedde ingen mätbar förbättring i fråga om förmåga till att resonera, se mönster, tänka kritiskt och annat som anses vara huvudpoängen med högre utbildning", skriver lundaprofessorn på DN Debatt.

De som utvecklas är främst de som väljer traditionella akademiska ämnen och har välutbildade föräldrar, enligt studien. För dessa ser framtiden även fortsättningsvis ljus ut, menar Alvesson. För den resterande delen, som läser lätta kurser och kommer från så kallade "studieovana hem", kan det bli svårare.

"De senare bildar ett 'högskoleproletariat', med högskoleexamen, låga löner, låg status och ett arbetsinnehåll som förr klarades med kortare utbildning" skriver han på DN Debatt.

När flera högskolor vill kombinera en framtida prestigefull universitetsstatus med gymnasieinnehåll i kurserna blir det många gånger rent komiskt. "Vi får till exempel discipliner som fritidsvetenskap, måltids- och restaurangvetenskap, tjänstevetenskap, polisforskning, hållbarhetsvetenskap, turismvetenskap, nycirkus och modevetenskap", skriver Alvesson i sin artikel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Förslaget: Svenskar ska låna ännu mer

Regeringens utredning.. Föreslår sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Kriminella invandrare som inte kunnat utvisas kan få sina socialbedrag begränsade

Ny ordning föreslås.. Ska inte längre få nytt uppehållstillstånd vid verkställighetshinder.0 

S-veteranen: Nepotism och "mjuk korruption" har blivit en svensk specialitet

Slutsatsen: Kinberg Batra och Jämtin är inte ensamma.. Kompiskorruption och nepotism har blivit accepterat inom svensk statsförvaltning, varnar Johan Westerholm.0 

Vetenskap

Valross-dna avslöjar vikingarnas möten med eskimåer. Forskarlag har spårat handelsvägarna.0 

PFAS i nästan allt Sveriges dricksvatten. Oroväckande resultat i undersökning.0 

Kultur

Svensk kardinal kan bli nästa påve. Anders Arborelius kommenterar ryktena.0