Migrationsverket brukar vanligtvis ta emot 400-500 asylsökande per vecka, men den senaste tiden har trycket varit betydligt högre med uppemot 1000 asylsökande per vecka. De flesta som kommer är från Syrien och man räknar med att strömmen därifrån bara kommer att öka i takt med att konflikten fortlider.
För närvarande befinner det sig 37 000 asylsökande i Sverige, att jämföra med de 30 000 som Migrationsverket har beredskap för. Man har svårt att ordna boende åt alla och på flera ställen är situationen mycket ansträngd.
- Det kan ligga folk på madrasser i källare och andra liknande lösningar på natten, sedan måste de vidare på dagen för då kommer nya asylsökande, det måste vara ruljans. Det är inte ovanligt att vi sätter personer som kommit på bussar på någon camping innan vi ens hunnit registrera dem för att veta vilka de är, säger Tolle Furugård, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro, till Ekot.
Han är också bekymrad över att kommunerna blir allt motvilligare.
Jag känner en tilltagande oro ute i kommunerna, att vi inte är välkomna som hyresgäster, då det sätter press på deras service, för barnen måste gå i skolan och landstingen måste ordna sjukvård.
Kommuner oroliga över anhöriginvandring
Det är inte bara asylsökare som många kommuner bekymrar sig över, utan även anhöriginvandringen från Somalia är något som sätter press på dem.
De nyanlända får statligt stöd de första två åren, men sedan är det kommunerna som är ansvariga för deras försörjning. Många är analfabeter som har en lång väg framför sig innan de kan bli självförsörjande.
Bo Frank är moderat kommunstyrelseordförande i Växjö kommun som bara nästa år beräknas ta emot 500 somalier.
Det är ju en droppe i havet med två år. Hela ersättningssystemet är ju uppbyggt utifrån den traditionella invandringen som vi haft i Sverige, och det traditionella flyktingmottagandet. Men Sverige har ju aldrig någonsin tagit emot så många människor med så bristfällig eller dålig utbildning som vi gör för närvarande, säger han till Ekot.
Maria Strömkvist, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Ludvika kommun, säger att det är positivt att de somaliska familjerna kan återförenas och att det är jättebra att de kan komma till hennes kommun.
- Så det handlar inte om att de inte ska komma hit, utan det handlar om att staten måste ta ett ansvar för det ekonomiska.