Asylström sätter press på Migrationsverket

Publicerad 23 augusti 2012 kl 17.22

Inrikes.Den växande strömmen asylsökande börjar nå ohanterliga nivåer för Migrationsverket. Samtidigt bävar kommunerna för den somaliska anhöriginvandringen.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsverket brukar vanligtvis ta emot 400-500 asylsökande per vecka, men den senaste tiden har trycket varit betydligt högre med uppemot 1000 asylsökande per vecka. De flesta som kommer är från Syrien och man räknar med att strömmen därifrån bara kommer att öka i takt med att konflikten fortlider.

För närvarande befinner det sig 37 000 asylsökande i Sverige, att jämföra med de 30 000 som Migrationsverket har beredskap för. Man har svårt att ordna boende åt alla och på flera ställen är situationen mycket ansträngd.

- Det kan ligga folk på madrasser i källare och andra liknande lösningar på natten, sedan måste de vidare på dagen för då kommer nya asylsökande, det måste vara ruljans. Det är inte ovanligt att vi sätter personer som kommit på bussar på någon camping innan vi ens hunnit registrera dem för att veta vilka de är, säger Tolle Furugård, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro, till Ekot.

Han är också bekymrad över att kommunerna blir allt motvilligare.

– Jag känner en tilltagande oro ute i kommunerna, att vi inte är välkomna som hyresgäster, då det sätter press på deras service, för barnen måste gå i skolan och landstingen måste ordna sjukvård.

Kommuner oroliga över anhöriginvandring
Det är inte bara asylsökare som många kommuner bekymrar sig över, utan även anhöriginvandringen från Somalia är något som sätter press på dem.

De nyanlända får statligt stöd de första två åren, men sedan är det kommunerna som är ansvariga för deras försörjning. Många är analfabeter som har en lång väg framför sig innan de kan bli självförsörjande.

Bo Frank är moderat kommunstyrelseordförande i Växjö kommun som bara nästa år beräknas ta emot 500 somalier.

– Det är ju en droppe i havet med två år. Hela ersättningssystemet är ju uppbyggt utifrån den traditionella invandringen som vi haft i Sverige, och det traditionella flyktingmottagandet. Men Sverige har ju aldrig någonsin tagit emot så många människor med så bristfällig eller dålig utbildning som vi gör för närvarande, säger han till Ekot.

Maria Strömkvist, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Ludvika kommun, säger att det är positivt att de somaliska familjerna kan återförenas och att det är jättebra att de kan komma till hennes kommun.

- Så det handlar inte om att de inte ska komma hit, utan det handlar om att staten måste ta ett ansvar för det ekonomiska.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Samtyckeslagen: "Hundratals är dömda utan bevis"

Morgan Johansson vände på bevisbördan 2018. Svenska tonåringar döms – trots att de inte gjort något fel.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Inrikes

Polis, advokat och pilot dömda i klanhärva

Lurade till sig 6 miljoner kronor i bidrag.. Nu döms de till flera års fängelse – och får betala tillbaka.0 

Sverige har tagit emot över 200 skadade ukrainare

Har evakuerats med hjälp av EU.. Sverige vårdar patianter med svåra splitterskador som behöver avancerad specialistvård.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0