Om SCB:s inflationssiffror för december månad skriver han följande i en artikel i Aftonbladet:
"Konsumentprisindex KPI, det mest relevanta måttet för vanliga svenskar, steg med hela 12,3 procent. Det är rena skräcksiffran. För hela 2022 landade inflationen på 8,2 procent samtidigt som börsen och bostadsmarknaden föll. Aldrig har så många svenskar förlorat så mycket pengar på så kort tid".
Cervenka hänvisar till den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves uttalanden i CNBC där han konstaterade att "domedagen är här" för belånade svenska hushåll.
Det är enligt Andreas Cervenka uppenbart att utländska investerare delar Stefan Ingves syn på en kommande svensk domedag.
På ett år har kronan tappat drygt 10 procent mot euron och 17 procent mot dollarn. I syfte att bygga upp en valutareserv har Riksbanken köpt andra valutor och sålt kronor.
Ett problem är att Riksbanken inte har något mål för kronans växelkurs. Även om man sagt att den borde stärkas har det inte skett.
Det ökar risken för att inflationen dröjer sig kvar längre i Sverige än i andra länder och att räntan behöver höjas mer än vad som annars hade varit nödvändigt.
”Under pandemin intervenerade Riksbanken på marknaden genom att köpa bostadsobligationer och räntepapper från företag och kommuner”, skriver Cervenka. ”Man hade kunnat argumentera för att Riksbanken det senaste året borde lagt en del pengar på att stödköpa kronor för att försöka pressa ned inflationen snabbare, men myndigheten gjorde alltså tvärtom”.
Erik Thedéen har nu tagit över som ny chef för Riksbanken. Andreas Cervenka påpekar att det är osannolikt att han skulle göra en helomvändning och börja storhandla kronor.
”Att han står i sitt nya arbetsrum och går igenom vad Stefan Ingves lämnat efter sig är inte osannolikt att han skakar på huvudet och tyst konstaterar: vilken röra”, avslutar han.