"Vi har de senaste dagarna mottagit en hel del e-post och annan respons från många AIK-supportrar som är upprörda efter att ha läst uttalanden i tidningarna om att 'AIK-fans stödjer Pussy Riot' och att en 'manifestation' planeras till matchen mot CSKA Moskva på Råsunda på torsdag, skriver AIK-klacken på sin sajt Sverigescenen.
Man förklarar sedan att AIK-klacken sedan länge har en policy att inte låta sig användas som arena för politiska extremister. Enligt uttalandet har man både vänsterextrema och högerextrema anhängare i sina led.
"Det finns säkert också olika uppfattningar om huruvida Ecuador gjorde rätt som beviljade Wikileaks-grundaren Julian Assange asyl, om FN borde ingripa militärt i Syrien och garanterat även huruvida domen mot Pussy Riot var motiverad eller inte", skriver man och fortsätter:
"Det står alla fritt att propagera för och emot olika frågor men det är aldrig okej att använda AIK:s namn för det hela."
En linje som alltså gäller även vänsterliberaler.
AIK hade i början på 1990-talet problem med att olika extremistgrupper använde fotbollsläktarna till att föra fram sina politiska idéer och budskap. Inte sällan ledde detta till splittringar inom supporterleden och till internbråk. När Firman Boys kom till makten under samma period så gjordes ett tydligt ställningstagande att man ej blandar ihop fotboll med politik.
"Det innebar då och det innebär nu att inga politiska manifestationer tillåts i samband med AIK:s matcher. Detta oavsett vad de handlar om och vilka som framför dem så länge det inte är tydligt AIK-relaterat och motiverat", skriver Firman Boys i sitt uttalande.
Kortsiktigt ledde ställningstagandet mot politiska extremister till än mer bråk på Råsunda men långsiktigt lyckades Firman Boys rensa både vänster- som högerextremister från läktarna. Sedan dess har man enligt egen utsago enbart varit tvungna att markera sin inställning vid ett fåtal tillfällen.