Maktkartellen
Anne Ramberg är generalsekreterare för Advokatsamfundet.

Advokatsamfundet hyllar utfrysningen av SD

Publicerad 30 december 2014 kl 16.25

Inrikes. Den blocköverskridande decemberöverenskommelsen har från flera håll anklagats för att vara odemokratisk och upphäva parlamentarismen. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är dock lyrisk över att Sverigedemokraterna nu utesluts från allt inflytande fram till 2022 – något hon menar innebär "en seger för rättssamhället". Hon konstaterar dessutom att man inte bör acceptera att människor över huvud taget väljer att rösta på partiet.

Dela artikeln

Att värna om rättssamhället handlar för Advokatsamfundet om att stå upp för "alla människors lika värde" och kämpa mot "mörka krafter" som Sverigedemokraterna, fastslår Ramberg i ett blogginlägg. I samma berömvärda anda agerade riksdagspartierna när de gick ihop i en kartellbildning över blockgränserna i syfte att frysa ut det tredje största partiet:

"Partierna har [...], enligt min mening, genom överenskommelsen tagit ansvar när det gäller att neutralisera det ytterlighetsparti som uttryckligen förkunnat sig komma att fälla alla regeringar som inte följer dess ideologi och som uttryckligen verkar för att riksdagen ska lagstifta i strid med de värderingar som regeringsformen föreskriver är ansvarsfullt", skriver Anne Ramberg.

Enligt generalsekreteraren hotar Sverigedemokraterna rättssamhället. Som bevis nämner hon motioner som partiet lagt i riksdagen och som bland annat går ut på att förbjuda dubbla medborgarskap, att stoppa diskrimineringen av svenskar på arbetsmarknaden och polisens kvotering av kvinnor och invandrare, samt "ett antal mer eller mindre vildsinta förslag om ökade krav på icke europeiska asylsökande".

"[R]edan detta axplock åskådliggör på ett tydligt sätt den människosyn som präglar riksdagspartiet och dess avsaknad av respekt för de humanistiska värderingar som ligger till grund för internationella konventioner och svensk grundlag", påstår Ramberg.

Samtidigt medger hon att alla 800.000 väljare som röstade på Sverigedemokraterna visserligen inte är fascister och nazister. Men deras röster kan ändå inte accepteras.

"Den enskilde väljaren har ett ansvar när han utnyttjar sin demokratiska rätt att rösta. I det ligger att överväga vad de olika alternativen rent ideologiskt representerar. Det finns enligt min mening en gräns för hur långt aningslösheten och ignoransen kan godtas och ursäktas", skriver hon.

Anne Rambergs vänsterradikala ansats och illa dolda avsky mot sverigedemokrater fick förra veckan riksdagsledamoten Robert Stenkvist (SD) att fråga sig om det inte snarare var Ramberg själv som var det stora hotet mot rättssamhället.

"I detta fall har vi ett advokatsamfund som aktivt tar avstånd från ett partis medlemmar (och möjligen väljare, i den mån det blir känt). Det är en mycket närliggande slutsats att dessa inte kan förvänta sig den rättshjälp som står inskriven i lagen och som kännetecknar varje stat som vill kalla sig rättsstat. Sverigedemokrater löper alltså en påtaglig risk att få sämre hjälp från advokater medlemmar i Advokatsamfundet. Detta torde strida mot all rättssäkerhet samt mot fri åsiktsbildning", skrev Stenkvist på sin blogg.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tidöregeringen pressar EU att förbjuda bensinbilar

Svenska kravet: Håll fast vid totalförbud. Men flera länder vill upphäva "verklighetsfrämmande" planerna.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.