Näthatsgranskaren och Lamotte
Tomas Åberg hyllas som "hjälte" i media. Men även om han är en offentlig person så är det förbjudet och "allvarligt" att sprida sanna uppgifter om honom som han inte ska "behöva tåla", enligt domaren Samuel Hägg.

67-årig kvinna döms för att ha framställt Tomas Åberg som djurplågare – domaren: "Det finns ingen generell rätt att säga sanningen"

Publicerad 27 september 2020 kl 09.12

Lag & Rätt. En 67-årig kvinna döms nu att betala skadestånd till djurplågaren och Näthatsgranskaren Tomas Åberg efter att ha delat ett inlägg av journalisten Joakim Lamotte om Åbergs djurplågeri. Domstolen ifrågasätter inte att uppgifterna är sanna, men anser att de ändå utgör förtal eftersom det inte finns någon "generell rätt att säga sanningen" i Sverige, enligt domstolen.
 "Uppgifterna går utöver vad offentliga personer kan anses behöver tåla", skriver Eskilstuna tingsrätt.

Dela artikeln

Tomas Åberg har fått miljonbelopp i statliga bidrag för att kartlägga och masspolisanmäla pensionärer och andra som skriver invandringskritiska inlägg på Facebook. Verksamheten har lett till hundratals fällande domar för "hets mot folkgrupp".

År 2018 avslöjade Nya tider att Åberg hade belagts med djurhållningsförbud för omfattande djurplågeri. Vänsterprofilen hade dock systematiskt hållit undan delgivning och kunde därför undgå att dömas för brotten.

Djurplågeriet uppmärksammades i oktober samma år av journalisten Joakim Lamotte i ett Facebookinlägg. Senare har Åberg med framgång börjat stämma personer som delat Lamottes inlägg för förtal.

Den senaste personen som döms för att ha delat inlägget är en 67-årig kvinna i Eskilstuna. Kvinnan stämdes också för att ha delat artiklar om Åberg i Samhällsnytt och Nya tider, men Eskilstuna tingsrätt konstaterar att dessa är nättidningar som har utgivningsbevis och ansvariga utgivare som i första hand själva är ansvariga för eventuella "yttrandefrihetsbrott".

Däremot döms 67-åringen – som är aktiv inom partiet Medborgerlig samling och i målet företräddes av partiledaren Ilan Sadé – för att ha delat inlägget av Joakim Lamotte. Enligt domen ska hon betala 5.000 kronor i skadestånd till Tomas Åberg.

Kvinnan invände att uppgifterna i Lamottes inlägg var sanna – men enligt Eskilstuna tingsrätt spelar det ingen roll.

"Ett förtalsbrott är begånget i princip oberoende av om de lämnade uppgifterna är sanna eller inte. Det finns alltså ingen generell rätt att säga sanningen", står det i domen.

"I vissa fall, som t ex vid nyhetsförmedling om offentliga personer, kan det emellertid vara försvarligt att lämna sanna uppgifter", fortsätter tingsrätten.

Tomas Åberg har lyfts fram och hyllats i media i en rad sammanhang och bland annat beskrivits som en "svensk hjälte" i vänstertidningen Aftonbladet. Men huruvida Åberg är en offentlig person eller inte saknar också betydelse, anser domstolen.

"Ett allvarligt angrepp"
"Det är i vart fall fråga om så allvarliga och nedsättande beskyllningar att det även om Tomas Åberg vore att anse som en offentlig person,inte kan anses som försvarligt att sprida dessa. Uppgifterna går utöver även vad så kallade offentliga personer kan anses behöva tåla", skriver tingsrätten.

Enligt Eskilstuna tingsrätt har kvinnan genom sin delning av Joakim Lamottes inlägg gjort sig skyldig till "ett allvarligt angrepp mot Tomas Åbergs integritet".

Domen har undertecknats av domaren Samuel Hägg.

Bild:

© Skärmdump

Ur domen från Eskilstuna tingsrätt.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.