Adhd-diagnoserna fortsätter öka explosivt

Publicerad 28 november 2023 kl 16.43

Hälsa. Under de tre senaste åren har andelen barn och unga som fått en adhd-diagnos ökat med uppemot 50 procent. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny kartläggning som presenteras idag.

Dela artikeln

Sedan 2006, då Socialstyrelsen började kartlägga förskrivningen av adhd-läkemedel i Sverige, har ökningen varit exceptionell.

Totalt är det för närvarande närmare 190.000 personer i Sverige i åldern 5-64 år som har fått en adhd-diagnos och förskrivs något adhd-läkemedel.

– Eftersom andelen som får diagnosen fortsätter öka och antalet nya fall inte visar någon tendens att stanna av, räknar vi med att andelen som diagnostiseras kommer att fortsätta öka, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Kurvorna pekar brant uppåt
Sedan 2019 har ökningen varit än mer dramatisk än tidigare och kurvorna pekar brant uppåt i alla åldrar, såväl bland flickor och pojkar som kvinnor och män. Socialstyrelsen har redan tidigare konstaterat att under coronapandemin var ökningstakten av antalet nya fall högre än någonsin tidigare.

– Det är bland flickor i åldern 10–17 år och unga kvinnor, 18–24 år, som vi ser den kraftigaste ökningen. Där ökade andelen som hämtat ut adhd-läkemedel med omkring 50 procent från 2019–2022, säger Peter Salmi i ett utskick.

Snart kan 15 procent av pojkarna ha en adhd-diagnos
Uppgifter om uttag av adhd-läkemedel ger en bra indikation på hur många som har fått diagnosen adhd. Baserat på uppgifter i läkemedelsregistret och patientregistret påbörjar omkring 75 procent av alla skolbarn i åldern 10-17 år en läkemedelsbehandling efter att de fått en adhd-dagnos.

– Utifrån de data vi har är det nu 10,5 procent av pojkarna och sex procent bland flickorna som har en adhd- eller add-diagnos. Vi tror att andelen kommer att öka till 15 procent för pojkar och 11 procent för flickor innan utvecklingen skulle kunna plana ut. Men det bygger på att antalet nya fall inte fortsätter att öka, säger Peter Salmi.

Betydande regionala skillnader
Enligt kartläggningen diagnostiseras kvinnor och flickor i allmänhet i ett senare skede än pojkar och män, men kommer så småningom ifatt. Fler kvinnor har exempelvis diagnosen såväl när de är unga, som i vuxen ålder, jämfört med män. Sett till det stora antalet adhd-diagnoser i befolkningen finns således ingen större skillnad mellan män och kvinnor.

Enligt Socialstyrelsen finns betydande regionala skillnader när det gäller förskrivningen av adhd-läkemedel, något som även avspeglar skillnader när det gäller hur många som får en diagnos. I region Gotland är andelen pojkar och flickor i åldern 10-17 år som förskrivs adhd-läkemedel högst. I Västernorrland är andelen knappt hälften så stor.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.