Det skrev Fria Tider om igår. Presstalesmannen på Utrikesdepartementet Anders Jörle kände inte till Eldads uttalande och uttryckte sin förvåning över att det inte nämnts i övrig svensk media när Fria Tider ringde tidigt på måndagsmorgonen.
- Det har jag inte hört talats om. Det låter väldigt dramatiskt. Var det alla svenska turister som skulle skjutas? Det är ju jättekonstigt att det inte cirkulerat, säger Jörle förvånat och ber om att få återkomma.
Senare säger han att det inte är något som Utrikesdepartementet behöver kommentera.
Det får ändå ses som ganska radikalt uttalande att skjuta svenska turister?
- Det är klart att det är fullständigt oacceptabelt, men jag ser inte att det är något som Utrikesdepartementet internationellt behöver kommentera närmare än så, säger Jörle.
Kan svenska turister känna sig trygga med att resa till Israel efter ett sådant uttalande?
- Ja, de åker ju just som turister så jag kan inte förstå att det skulle påverka dem. Aryeh Eldads uttalande får stå för honom. Senare försökte han modulera sitt uttalande att det är klart att man inte kan skjuta alla.
Han säger inte att det är fel utan att det är otaktiskt för att omvärlden skulle reagera. Han säger "för att människorättsorganisationer skulle omedelbart börja skrika och gå till domstol". Som generalläkare i armén får han väl ändå anses ha en prominent uppgift i israeliska krigsmakten?
- Det här är en enskild israelisk parlamentsledamot som sagt något. Utrikesdepartementet behöver inte kommentera det, säger Jörle.
Eli Yishai inrikesminister i israeliska regeringen har sagt att alla afrikaner ska sättas i fångläger och Miri Regev, parlamentsledamot i regeringspartiet Likud, har sagt att afrikaner är en cancer på samhällskroppen. Påverkar det möjligheten eller lämpligheten för mörkhyade svenskar att turista i Israel?
- Jag vet inte om det är några problem, men jag utgår från att det är lämpligt. Det påverkar inte våra reseråd och skapar inte problem för svenska turister, så uppfattar jag sammanhanget, säger UD:s talesman Anders Jörle.
"Ship to Gaza" kritiska - möjligen utpekade
Fria Tider har tidigare skrivit om organisationen Ship to Gazas planerade färd med segelfartyget Estelle från Umeå till Gaza. Bland annat avser de föra vissa efterfrågade förnödenheter till den blockerade Gaza-remsan och väcka internationell opinion kring situationen i Palestina och Israel.
Mikael Löfgren, mediesamordnare för Ship to Gaza i Sverige, säger att Aryeh Eldads uttalande kan vara riktat specifikt mot Ship to Gaza och menar att det är ett tecken på Israels isolering från omvärlden.
- Det verkar som att uttalandet riktas mot en bredare grupp, men eftersom svenskar är de enda som nämns från Europa kan man anta att det kan vara riktat mot oss. Det är ett oerhört obehagligt uttalande, som jag ser som ett uttryck för en i internationellt hänseende alltmer trängd israelisk regering och militärledning, säger Löfgren.
- Israel isolerar sig själva, genom framförallt murbyggena men även genom den politik man för på den internationella arenan. Man handlar efter eget huvud och murar in sig i ett hörn. Murarna och blockaden mot Gaza är oerhört skadlig för alla parter och inte minst staten Israel och dess behov av säkerhet, fortsätter Löfgren.
Ship to Gaza ändrar inte några planer på grund av uttalandet.