Redan 2012 kom EU med en handlingsplan för att bekämpa multiresistent gonorrè. Den har nu kommit ut i en ny version. I den nya handlingsplanen står att det är viktigt att fokusera på riskgrupper, testa partners till de smittade, att uppmuntra till kondomanvändning och att testa sexuellt aktiva homosexuella män i både anal, svalg och urinrör.
Det rapporteras även att det första fallet av ”extensivt antiobiotikaresistent” (XDR) gonorré inom EU påträffades under 2016 i Storbritannien. Med ”XDR” menas att bakteriestammen är resistent mot minst fem olika antiotikum inom två olika klasser. 2018 påträffades en ännu värre XDR-gonorrébakteriestam i Storbritannien. Rapporten slår fast att resistansgraden hos de påträffade gonorrébakterierna inte ökat i någon större omfattning de senaste åren men att hotet om gonorré som inte går att behandla med antibiotika består.
Danderyds sjukhus har tidigare definierat fem olika riskgrupper när det gäller gonorré: sprutnarkomaner, sexuellt aktiva homosexuella män, människor som har haft sex utomlands, människor som haft sex med prostituerade samt människor med en allmänt promiskuös livsstil.
I Sverige har gonorréfallen ökat kraftigt de senaste tio åren med ungefär en tredubbling av antalet nyupptäckta fall. Folkhälsomyndigheten menar att det främst är "män som har sex med män" som driver utvecklingen och skriver i sin årsrapport för 2018 att det faktum att ”gonorré ökar främst bland män som har sex med män kombinerat med en samtidig ökning av syfilis, LGV samt klamydia i gruppen, talar för ett ökat sexuellt riskbeteende i denna grupp.”
I Sverige var det under 2018 något färre av de nysmittade som fick resistenta varianter av gonorrébakterien. Resistansen mot det traditionella antibiotikumet ciprofloxacin var fortsatt hög med 57 procent av de undersökta bakteriestammarna resistenta. Resistensen mot azitromycin var på 5 procent och resistansen mot cefixim var på en procent, vilket i båda fallen innebär en minskning.
Redan i sin årsrapport för 2017 varnade Folkhälsomyndigheten för riskbeteendet hos "män som har sex med män" när det gäller gonorré. Myndigheten föreslog då att bögar borde erbjudas gratis testning mot sexuellt överförbara sjukdomar:
”En ökad testningsfrekvens för sexuellt överförbara sjukdomar behövs bland män och hälso- och sjukvården behöver uppmärksamma och vara frikostig med erbjudanden om testning och rådgivning.”
Folkhälsomyndigheten använder förkortningen ”MSM”, ”män som har sex med män”, eftersom vissa som har homosexuellt sex inte betraktar sig som homosexuella rent emotionellt.