SSAB:s arbetare vägrar säga "god helg" istället för "god jul"

Publicerad 11 december 2024 kl 06.03

Inrikes. Den statliga ståljätten SSAB har gått ut med ett woke-krav på medarbetarna: byt ut hälsningsfrasen "god jul" mot "god helg" eftersom det är "inkluderande". Men arbetarna på fabriken i Luleå är inte så intresserade av att spela med i detta.

Dela artikeln

"Det är viktigt att inse att våra kollegor kan fira olika högtider. December är fylld med olika kulturella, religiösa och sekulära helgdagar. Genom att använda ’god helg’ eller säga både, ’god jul och god helg’, kan vi säkerställa att alla känner sig inkluderade", skriver SSAB på sitt intranät.

Initiativet har dock mötts av starka reaktioner – inte minst från företagets egna arbetare i Luleå.

– Jag känner starkt för att man ska kunna välja vad man säger. Är det december så säger jag god jul, säger Kevin Widefall, en av stålarbetarna på fabriken i Svartöstaden, till SVT Nyheter Norrbotten.

Flera kollegor håller med. Albin Strömgren, praktikant på företaget, anser att uppmaningen är onödig och säger:

– Jag tycker att det är lite löjligt. Ska man inte fira jul behöver man inte ta åt sig.

SD: "Svek mot vår kultur"
Sverigedemokraterna har snabbt kastat sig in i debatten och riktar skarp kritik mot SSAB:s förslag. På sin officiella Facebooksida skriver partiet:

"Att ett delvis statligt ägt företag som SSAB föreslår att ersätta ’God Jul’ med ’God Helg’ för att ’inkludera’ andra, är inget annat än ett svek mot vår egen kultur."

Partiet betonar att svenska traditioner inte bör anpassas till andra kulturer och avslutar med ett tydligt budskap: "I Sverige säger vi God Jul. Punkt."

"Sverige har uppfattat det negativt"
För Expressen bemöter företaget kritiken. Anna Molin, talesperson för SSAB, säger att förändringen syftar till att reflektera företagets globala och mångkulturella arbetsmiljö.

– Internationellt har det mest varit positiva reaktioner, men några i Sverige har uppfattat det negativt, säger hon till tidningen och understryker att det inte är förbjudet att önska god jul.


Nyheter från förstasidan

Ena flickan fick 122 hugg

Axel Rudakubana, 18, döms för dådet i Southport. "Ett av de mest extrema och chockerande brotten."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.