Barn utnyttjas av kriminella nätverk genom hot och manipulation, och rekryteringen går snabbt.
Socialstyrelsen planerar därför en studie för att kartlägga riskfaktorer och bättre förstå vilka stödinsatser som behövs. Syftet med studien är bland annat att undersöka vilka riskfaktorer, vård- och omsorgskontakter samt rättsliga processer som är och har varit aktuella för målgruppen.
Generaldirektör Björn Eriksson betonar vikten av att agera tidigare:
– Att barn är delaktiga i grova våldsdåd är ett allvarligt problem som drabbar hela samhället, vi måste bli bättre på att agera i tid. Därför är det viktigt att vi hela tiden utvecklar den kunskap som behövs för samhället ska kunna fånga upp de här barnen långt tidigare än vad vi gör idag, säger han.
Samverkansprojektet Bob (Barn och unga i organiserad brottslighet) har visat att effektivare samarbete mellan polis, socialtjänst och andra aktörer kan stärka skyddsnätet kring utsatta barn. Enhetschefen Annika Öquist betonar vikten av gemensamma insatser och lyfter fram att kunskapen som redan finns om risk- och skyddsfaktorer måste användas bättre.
– Vi ser att Bob-strukturen kan bidra till att fylla flera luckor som funnits i arbetet för att motverka att barn involveras i organiserad brottslighet. Exempelvis behovet av effektivare samverkan kring vårdkedjan när barn placeras i samhällsvård och att hälso- och sjukvården är med som en viktig aktör på regional och lokal nivå. Den gemensamma kunskapen bidrar till ett starkare skyddsnät kring barn och unga, säger Annika Öquist.
Slutrapporten för Bob-uppdraget, som nyligen överlämnades till regeringen, visar att samverkan etablerats nationellt. Samtidigt pekar den på behovet av att inkludera fler aktörer, som civilsamhälle och näringsliv, för att möta nya utmaningar som digital rekrytering av barn till kriminella nätverk.