Adriana Haxhimustafa, som har en framgångsrik politikerbakgrund inom SSU, S och LO bakom sig, anställdes i juni 2016 på Regeringskansliet. Där har hon de senaste åren bollats runt som pressekreterare mellan Stefan Löfven (S) och andra ministrar.
I slutet av november förra året uttalade sig Haxhimustafa – då i egenskap av pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) – exempelvis om det nya förbudet mot att ha mobiltelefonen i handen under bilkörning.
– Det är händerna på ratten som gäller, förklarade hon för TT.
Men nu kan Fria Tider avslöja att Adriana Haxhimustafa, månader innan hon anställdes av regeringen, själv mottog ett strafföreläggande för att ha orsakat en trafikolycka och därefter smitit från platsen. Detta efter att ha kört in i en lastbil vid en motorvägspåfart utanför Stockholm.
Trots att hon enligt Skatteverket hade en årsinkomst på cirka 620.000 kronor under 2015 påstod S-politikern att hennes årsinkomst var 0 kronor. Hon dömdes därför genom strafföreläggandet till ett mycket lågt bötesbelopp.
Lastbilschauffören: "Åt helvete, rent ut sagt"
Fria Tider har pratat med den drabbade lastbilschauffören, som vill vara anonym. Han visste inte sedan tidigare att det var ett profilnamn inom S som hade kört på honom.
– Rent generellt är det för jävligt att sticka efter en trafikolycka. Det tycker jag verkligen är åt helvete, rent ut sagt, säger lastbilschauffören.
Han berättar att han den 10 augusti 2015 körde på väg 267 i riktning mot Rotebrobron i Sollentuna när det blev stopp i trafiken på grund av en trafikolycka. Bakom honom kom en minibuss full med folk som körde rakt in i det vänstra hörnet av hans lastbil.
– Alla bilar stod stilla i kön, men rätt vad det var så skulle hon bryta ur kön, säger lastbilschauffören.
– Hon drog ner varenda sidoruta på minibussen mot mitt flak, fortsätter han, men konstaterar att flaket klarade sig utan allvarligare skador.
Minibussens förare – som senare visade sig vara ingen mindre än S-toppen Adriana Haxhimustafa – valde efter att ha orsakat olyckan att trycka gasen i botten och köra vidare mot Stockholm utan att stanna.
– De körde bara därifrån. Sedan vände de i rondellen mot lastbilen och då trodde jag att de skulle stanna. Men de drog bara vidare, säger lastbilschauffören.
Lastbilschauffören hann som tur var notera registreringsnumret på politikerns hyrda skåpbil, vilket gjorde att polisen enkelt kunde identifiera Haxhimustafa.
"Ingen skada på lastbilen, bara på våra fönster", uppgav Adriana Haxhimustafa i september i en skadeanmälan som hon till slut lämnade till biluthyraren. En kvinnlig invandrarprofil från SSU angavs som vittne. När polisen kontaktade företaget som hyrt ut bilen förklarade dock en företrädare att det var "omöjligt" att lastbilen var oskadd med tanke på att hyrbilen var "jätteskadad längs med hela sidan".
Efter att polisen identifierat Haxhimustafa hölls ett förhör med S-toppen i oktober 2015. Hon erkände då brottet och skyllde på att flera av invandrarpolitikerna i bilen hade bråttom till Arlanda då de skulle flyga hem till länderna de flytt ifrån på besök.
– Jag körde en minibuss som var full med folk som skulle till Arlanda och sedan flyga till sina hemländer, berättade hon.
Adriana Haxhimustafa uppgav vidare att hon fick "panik" efter att ha kört in i lastbilen och att hon därför körde upp på E4:an.
– Jag vågade inte stanna, påstod Adriana Haxhimustafa och förklarade att hon var så "chockad" att hon "missade" att stanna och lämna sina uppgifter.
S-toppen dömdes den 28 december 2015 till dagsböter för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Eftersom hon godtog ett strafföreläggande gick målet dock aldrig vidare till domstol.
Verklig årsinkomst: 618.900 kronor
I förhör med polisen i oktober 2015 uppgav sig Haxhimustafa ha en årsinkomst på 0 kronor och leva på 2.500 kronor i bidrag per månad. Hon kom därför undan 40 dagsböter á 50 kronor, som är det lägsta dagsbeloppet vid dagsböter och tilldöms dem som tjänar allra minst.
En kontroll med Skatteverket visar dock att denna uppgift var falsk. I själva verket hade Adriana Haxhimustafa en årsinkomst på 618.900 kronor i överskott av tjänst under 2015.
En beräkning av bötesbelopp enligt Riksåklagarens riktlinjer visar att S-toppen sannolikt hade fått betala närmare 22.000 kronor i böter – snarare än 2.000 kronor – om hon hade uppgett sin verkliga inkomst.
Bara ett halvår efter att strafföreläggandet utfärdades, i början av juni 2016, anställdes Adriana Haxhimustafa som "politiskt sakkunnig" i Regeringskansliet. Där har hon fungerat som pressekreterare åt Stefan Löfven och andra ministrar.
När Fria Tider ringer upp Adriana Haxhimustafa under tisdagen vägrar hon dock att kommentera – efter att ha fått reda på att det är Fria Tider som ringer.
– Jag vill inte ställa upp på en intervju. Tack så mycket men nej tack, säger Haxhimustafa och slänger på luren.
Löfven "vårt hopp" mot SD
Haxhimustafa har gjort en snabb karriär inom socialdemokratin. År 2012 blev hon regionombudsman för Stockholms läns SSU-distrikt och två år senare fick hon jobbet som regionchef för Socialdemokraterna. Under 2014 och 2015 var hon också anställd som "strateg" för sociala medier hos LO.
I samband med att Adriana Haxhimustafa valdes in som ledamot i Stockholms läns landsting år 2014 varnade hon för de framgångar som SD haft i riksdagsvalet. I en debattartikel i Dagens Samhälle beskrev hon sin bakgrund som invandrare från Kosovo och förklarade att Stefan Löfven utgjorde hennes "hopp" mot SD.
I artikeln tog S-toppen sig själv som exempel på invandrare som "gör rätt" för sig.
Vi invandrare "gör rätt för oss"
"Vi utbildade oss, började arbeta, betalar skatt och gör numera helt enkelt rätt för oss. Det var inte lätt att ta emot siffrorna på valnatten, då 13 procent av det svenska folket valde att lägga sin röst på ett parti med rötterna i just den rörelse vars anhängare marscherade i fackeltåg runt omkring oss på sena kvällar och nätter för ett antal år sedan, skrikandes 'vit makt'", skrev Adriana Haxhimustafa i Dagens Samhälle.
Fria Tider har kontaktat begärt en kommentar från regeringen om Adriana Haxhimustafas smitning och hennes anställning vid myndigheten. Cajsa Holm vid Regeringskansliets förvaltningsavdelning uppger att regeringen kommer att återkomma med ett skriftligt svar.