I studien från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, deltog 42 personer i åldern 30-40 år som skulle ha snusat i minst två år och som tränade cirka tre gånger i veckan.
Forskarna bildade två grupper – en kontrollgrupp som fortsatte att snusa och en som slutade att snusa. Efter sex veckor genomfördes testerna då effekterna av snusningen har gått ur kroppen.
Deltagarna lämnade blodprov och det togs blodtryck när kroppen var i vila, under och efter ett timslångt träningspass och efter ett maxpass. De fick instruktioner att hålla exakt samma diet ett dygn innan för- och eftertesterna och ombads att avstå från ansträngande träning, alkohol, kaffe och te.
De flesta deltagare tränade som vanligt under själva studien, men många i gruppen som slutade snusa rapporterade att de hade börjat äta olika typer av snacks, som till exempel choklad och andra feta produkter för att dämpa nikotinbehovet. De som deltog hade innan studien ett genomsnittligt BMI på 24,3 och efter studien var den 24,8. Personer med normalvikt har ett BMI på mellan 19 och 25. Personer med ett BMI på mellan 26 och 30 anses vara överviktiga.
– Så gott som alla deltagare gick upp ungefär 1,5 kilo i vikt, men de kan gå tillbaka till sin ursprungsvikt när abstinensbesvären inte längre behöver lindras med godis, säger Frida Björkman i ett utskick.
Studien, som publiceras i PLOS ONE, är den första som har undersökt effekter av snusavbrott efter flera års användning. Förutom att vikten ökade, blodtrycket sjönk, kolesterol ökade så var C-reaktivt protein och fria fettsyror lika i båda grupperna.