Missnöjet med Tidösamarbetet och att inget tycks hända i invandrings- och utvandringsfrågan tycks börja få genomslag i SD:s opinionssiffror.
Partiet har på ett år tappat 3,2 procentenheter, enligt SVT Verians senaste väljarbarometer. Enligt Mats Knutson beror fallet på smärtsamma kompromisser i regeringssamarbetet och en förlorad särställning i migrationsfrågan.
Även andra faktorer kan spela in och ha lett till ett ökat stöd för M på bekostnad av SD, enligt Knutsson.
"SD har heller inte gynnats av att det varit fortsatt stort fokus på försvars- och säkerhetshetsfrågor. Sannolikt är det förklaringen till att Moderaterna gått framåt under året (+ 2 procentenheter). Natomedlemskapet blev också en fjäder i hatten för regeringen. En annan förklaring är ett minskat missnöje med regeringen. Talet om en ljusning i ekonomin och förhoppningar om mer pengar i plånboken är också faktorer som kan gynna det ledande regeringspartiet", skriver han.
Samtidigt visar siffrorna att Tidöpartierna som helhet fortsatt ligger kraftigt efter oppositionen, som nu har ett övertag på 6–7 procentenheter.
Socialdemokraterna har dock backat med 2,4 procentenheter, vilket bland annat kopplas till skandaler kring bland annat Jamal El Haj och partiets kritiserade lotterier. Magdalena Anderssons minskade förtroende har inte heller hjälpt S att hålla väljarstödet uppe.
Miljöpartiet är årets stora vinnare med en ökning på 2,3 procentenheter. Partiet har enligt Knutson fått ett lyft efter språkrörsbytet, där Amanda Lind och Daniel Helldén tagit över ledarskapet. Den nya duon har fokuserat på klimat och miljö, och mindre på politisk korrekthet, vilket ser ut att ha lockat fler väljare.
Trots förändringarna i enskilda partiers stöd visar opinionsläget att Tidöpartierna fortfarande har svårt att vända det negativa trenden, vilket sätter regeringssamarbetet under fortsatt press.