”De individer och grupper som till stor del påverkar otryggheten i samhället i stort är: hemlösa, missbrukare, passiva och aktiva penninginsamlare (tiggare), personer med psykisk ohälsa, stökiga och högljudda ungdomsgäng och gruppen ensamkommande vuxna och unga (icke EU medborgare)”, konstaterade trafikförvaltningen i sin skrivelse om trygghet i kollektivtrafiken.
När Dagens Nyheter fick nys om formuleringen valde dock trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) att försvara trafikförvaltningen.
– Jag utgår från att förvaltningen utgår från fakta. Det som vore upprörande är om vi inte skulle lyssna på resenärerna och de som jobbar i kollektivtrafiken, sade Tamsons till DN.
Texten var en sammanfattning av den så kallade trygghetsundersökningen från 2018. Men DN har läst undersökningen och kommit fram till att det minsann stod "invandrare" och inte ”ensamkommande” i den, och att hemlösa missbrukare inte stod med, utan att det mer vanliga ordet var "påverkade".
I motsats till politikerna viker sig trafikförvaltningen direkt för DN och tar nu tillbaka formuleringarna som man säger är ”oerhört olyckliga”.
– Vi har brustit i vår interna kvalitetskontroll, säger kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till DN och bedyrar att man enbart hade för avsikt att gulla med grupperna ifråga, och inte att diskutera hur de påverkar tryggheten.
– Vi riktar insatser till dessa grupper eftersom de är speciellt utsatta, inte för att de orsakar otrygghet gentemot andra, säger hon.