Mohammed al-Bashir är Syriens nye premiärminister.

Nye premiärministern till syrier: Kom hem

Publicerad 12 december 2024 kl 13.29

Utrikes. Utegångsförbudet i Syriens huvudstad Damaskus och omgivande områden har hävts efter att Bashar al-Assads sekulära regim störtats. Den nya jihadistiska övergångsregeringen, ledd av Mohammed al-Bashir, uppmanar nu syriska flyktingar att återvända till landet.

Dela artikeln

Mohammed al-Bashir, som tidigare var regional jihadistledare i en utbrytarstat i nordvästra Syrien, utsågs i tisdags till tillfällig premiärminister.

Han ska leda övergångsregeringen fram till mars 2025 efter att jihadisterna från Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som tidigare officiellt var en del av al-Qaida, snabbt tagit kontroll över Damaskus.

Premiärministern uppmanar nu de syriska medborgare som flytt Syrien att återvända hem, rapporterar Xinhua.

Bashar al-Assad flydde landet i samband med offensiven, som satte punkt för 50 år av familjens Assads styre.

HTS-ledaren Abu Mohammed al-Jolani har lovat att skipa rättvisa för "offren" för Assads regim och har meddelat att tortyrförövare inte kommer att benådas. Samtidigt försöker den nya ledningen lugna landets religiösa och etniska minoriteter med löften om skyddade rättigheter.

I nordöstra Syrien har kurdiska styrkor ingått ett USA-medlat eldupphör med turkstödda miliser i den strategiska staden Manbij, där hårda strider rasat. Sammanlagt har över 218 stridande dödats i de senaste veckornas våldsamma sammandrabbningar.

Samtidigt har turkstödda styrkor erövrat Tal Rifaat i norra Syrien, vilket ytterligare försvagat de kurdiska styrkorna i regionen. Ankara betraktar de syriska kurdernas YPG, som dominerar de USA-stödda SDF-styrkorna, som en förlängning av terrorstämplade PKK.

Iran tonar dock ner betydelsen av Assads fall och hävdar att landets inflytande i regionen inte har påverkats. Samtidigt förbereder Qatar att åter öppna sin ambassad i Damaskus och lovar stöd för Syriens återuppbyggnad.

Den humanitära situationen i landet är samtidigt allvarlig. Enligt FN lider befolkningen av svåra matbrister, överfulla sjukhus och omfattande fördrivningar. Priset på bröd har ökat med 900 procent, och över en miljon människor har tvingats på flykt sedan jihadisterna inledde sin offensiv i slutet av november.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.