Studien, som publicerats i tidskriften Biology, visar att skaldjur reagerar med nervaktivitet i hjärnan vid kemisk och mekanisk stimulans.
– Vi behöver hitta mindre plågsamma sätt att döda skaldjuren på om vi ska fortsätta att äta dem. Nu har vi vetenskapliga bevis på att de både upplever och reagerar på smärta, säger Lynne Sneddon, zoofysiolog vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna använde EEG-liknande teknik för att mäta hjärnaktiviteten hos strandkrabbor när de utsattes för stress, exempelvis genom tryck eller kemikalier.
Reaktionerna bekräftar att krabbor har smärtreceptorer i sina mjukdelar, enligt Eleftherios Kasiouras, doktorand och huvudförfattare till studien.
Fynden stärker argumenten för att inkludera skaldjur i djurskyddslagstiftningen. I dag är det tillåtet att stycka skaldjur levande, något forskarna anser behöver förändras.
– Vi kan anta att även andra kräftdjur som räkor, humrar och kräftor har liknande nervsystem och upplever smärta, säger Kasiouras.
Forskarna hoppas att studien leder till utvecklingen av mer humana metoder för hantering och slakt av skaldjur.