Det är familjerättssekreterare – som till 86 procent består av kvinnor – som har makten att göra riskbedömningar och rekommendationer i vårdnadstvister. Domarna bygger oftast på deras rekommendationer.

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister

Publicerad 20 november 2024 kl 06.01

Lag & Rätt. Män diskrimineras kraftigt och systematiskt i rekommendationer om boende vid svenska vårdnadstvister, enligt en nyligen publicerad studie i den ansedda tidskriften PLOS ONE. Trots det explosiva resultatet har studien mörkats totalt i svensk media.

Dela artikeln

Studien visar att om en av föräldrarna är olämplig, är sannolikheten mycket större att familjerättssekreterare – som nästan alla själva är kvinnor – ändå föreslår gemensamt boende om denne förälder är en mamma jämfört med om det är en pappa.

I studien fick 29 familjerättssekreterare läsa en fiktiv berättelse om en vårdnadstvist mellan en svag och en väl fungerande förälder. När den svaga föräldern var en pappa så rekommenderades gemensamt boende i 7 procent av fallen medan då den svaga föräldern var en mamma föreslogs gemensamt boende i 38 procent av fallen. Kvinnor föreslogs alltså boende med barn betydligt oftare än män, baserat på samma information.

Även om det är tingsrätten som fattar det formella beslutet om vårdnad, boende och umgänge, så följs ofta familjerättens rekommendationer.

– Studien är viktig. Den visar att även män kan diskrimineras, säger Sverker Sikström, professor i psykologi vid Lunds universitet, som är en av författarna bakom artikeln.

– Men framför allt är det ju barnen som drabbas. Från andra studier vet vi att hela familjen, alltså både barnen och föräldrar, mår bäst vid delat boende. Det gäller för nästan alla mått av välbefinnande, både psykiska och fysiska, fortsätter han i en kommentar på Lunds universitets hemsida.

Sedan studien publicerades i augusti har den dock inte omnämnts med ett enda ord i svensk media, visar Fria Tiders genomgång.

Väldigt få internationella studier har tittat på diskriminering mot män i vårdnadstvister, och inga studier har gjorts i Sverige. Detta är förvånande, menar Sikström, då kontakten mellan barn och föräldrar är det som de flesta uppfattar som det allra viktigaste i livet. Dessutom är vårdnadstvister vanliga – cirka 7.000 per år i Sverige.

– Den största delen av forskning om könsdiskriminering görs av kvinnor och fokuseras på hur kvinnor diskrimineras, därför blir det speciellt viktigt att titta på det omvända förhållandet, säger Sverker Sikström.

Han konstaterar också att det finns en viss könsobalans mellan de de ansvarar för besluten.

– Familjerättssekreterare, som till 86 procent består av kvinnor, har makten att göra riskbedömningar och rekommendationer i vårdnadstvister. Tingsrättens beslut brukar oftast grunda sig på deras rekommendationer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.