Lika många flickor som pojkar begår brott

Publicerad 25 oktober 2024 kl 14.20

Inrikes. Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Det visar Skolundersökningen om brott från Brå.

Dela artikeln

Det är första gången sedan mätningarna startade 2015 som det är lika många flickor som pojkar som uppger att de begått något brott under det senaste året.

– Det är dock vanligare att pojkar har varit delaktiga i skadegörelse och våldsbrott, men när det gäller stölder är det en något högre andel flickor som uppger att de varit delaktiga. Andelen pojkar som begått något våldsbrott har också minskat de senaste åren, säger Aravella Lejonstad, utredare på Brå.

Totalt är det ungefär lika hög andel elever som uppger att de begått något brott under de senaste 12 månaderna, jämfört med tidigare undersökningar.

Resultaten från undersökningen visar att 45,3 procent av eleverna uppger att de blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Andelen utsatta är på ungefär samma nivå som 2021. Utsattheten för sexualbrott är 2023 på den lägsta nivån sedan 2015 (12,5 procent), då jämförelseperioden startar.

– Det är färre unga som uppger att de blivit utsatta för fysiska sexuella kränkningar eller att de blivit tvingade till sexuella handlingar jämfört med tidigare undersökningar. Samtidigt uppger fler än fyra av tio flickor att de fått bilder med sexuellt innehåll skickade till sig, utan att de själva bett om det, säger Aravella Lejonstad i ett presmeddelande.

Andelen unga som uppger att blivit utsatta för kränkande kommentarer på nätet har ökat avsevärt de senaste åren. Det gäller särskilt bland flickor där 37,2 procent uppgav att de blivit utsatta under 2023, jämfört med 25–30 procent åren 2015–2021. Bland pojkar har andelen ökat från runt 20 procent till 25,2 procent.

I årets skolundersökning har eleverna för första gången svarat på frågor om vilken relation de haft till gärningspersonen, i de fall de blivit utsatta för brott. När det kommer till misshandel är det allra vanligast bland både pojkar och flickor att ha utsatts av en vän eller bekant. När det gäller fysiska sexuella kränkningar skiljer sig fördelningen åt mellan flickor och pojkar.

– För en majoritet av pojkarna som blivit utsatta för sexuella kränkningar var gärningspersonen en vän, bekant eller en annan elev, medan det bland flickor är vanligast att gärningspersonen är någon man inte känner. Lite färre än var femte flicka som blivit utsatt har blivit det av någon de har eller har haft en kärleksrelation med, säger Aravella Lejonstad.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.