S: Sätt fotboja på barn

Publicerad 23 oktober 2024 kl 14.55

Inrikes. Socialdemokraterna föreslår nu nya åtgärder för att motverka gängkriminalitet – inklusive användning av fotboja för barn som riskerar att dras in i kriminella kretsar.

Dela artikeln

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho lägger fram reformförslag på 700 miljoner kronor för att stoppa nyrekryteringen av unga till gäng.

– Det är ju verkligen Tidöregeringens blinda fläck, säger Teresa Carvalho, som kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att förebygga att unga lockas in i kriminalitet, till Aftonbladet.

Förslaget innebär att tonåringar i riskzonen kan förses med fotboja för att hålla dem under uppsikt. Teresa Carvalho beskriver detta som ett verktyg för att hindra unga från att bli indragna i grova brott, inklusive 14-åringar.

– Det är ändå ett barn som befinner sig i en ålder där vi ser väldigt grov brottslighet, säger hon.

Utöver fotboja vill Socialdemokraterna även införa en svensk version av den amerikanska anti-maffialagstiftningen RICO. Denna lag gör det möjligt att straffa hela gäng för deras brottsliga aktiviteter, även om ledarna inte direkt deltagit i eller beordrat specifika brott. RICO-lagen, som har använts effektivt mot organiserad brottslighet i USA, bygger på kollektivt ansvar och skulle ge rättsväsendet större möjligheter att åtala högt uppsatta ledare inom kriminella nätverk.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Klipp passet för alla som inte anpassar sig

Denice Westerberg missnöjd med Tidöpartierna. "De som semestrar i sina hemländer ska omedelbart förlora sina medborgarskap."0 

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.