Minoriteter: Regeringens utredare förtrycker oss

Publicerad 22 oktober 2024 kl 12.40

Inrikes. Representanter för Sveriges nationella minoriteter riktar hård kritik mot historikern Lars Trägårdhs pågående utredning om en svensk kulturkanon. De menar att processen bryter mot lagen om minoriteternas rätt till inflytande – och beskriver den som "ett fortsatt förtryck".

Dela artikeln

Annette Kohkoinen, vice ordförande i Svenska tornedalingars riksförbund, säger att de nationella minoriteterna inte har fått någon möjlighet att påverka utredningen – trots att kulturkanonen "påverkar oss jättemycket."

– Det är en del av att skriva Sveriges historia, men vi får inte vara med i arbetet. Det är absurt, vi lever i år 2024. Det här är inte acceptabelt. Det är ett fortsatt förtryck, säger hon till Dagens Nyheter.

Helen Kantokoski Kviby från Sverigefinländarnas arkiv kritiserar också utredningen och menar att den marginaliserar minoriteter.

Lars Trägårdh har varit tydlig med att han personligen inte vill ha gräddfiler för så kallade nationella minoritetsgrupper.

– Allt det här med nationella minoriteter borde läggas ner på en gång, det är vansinne, sade han till DN i juni.

Kulturkanonkommittén ska presentera sitt förslag den 31 augusti 2025.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.