Svensk polis får patrullera i Norge

Publicerad 16 oktober 2024 kl 15.45

Inrikes. Förra veckan fattades ett beslut som möjliggör gemensamma insatser för svensk och norsk polis i Norge.

Dela artikeln

Nyligen höjde norska säkerhetspolisen terrorhotnivån i Norge från medelhög till hög. Man graderar nu terrorhotet mot landet som en fyra på en femgradig skala.

Den norska polisen är i normalfallet obeväpnad, men som en följd av höjningen av hotnivån har polisen beslutat att polisen ska beväpnas nationellt.

Den 11 oktober fattade svenska polisens nationella operativa avdelning, Noa, beslut om en gemensam insats inom ramen för Prümrådsbeslutet. Beslutet innebär bland annat att de svenska poliserna som arbetar i det gränsnära området ges fulla polisiära befogenheter i Norge under den tid som beslutet gäller.

Sedan tidigare finns ett motsvarande beslut som ger norsk polis fullt mandat att verka inom Sveriges gränser. För det gränsöverskridande samarbetet innebär det nya beslutet exempelvis att norsk och svensk polis kommer att kunna patrullera tillsammans och kan verka på båda sidor om landsgränsen, i samband med insatser mot gängrelaterad kriminalitet och annan gränsnära brottslighet.

– Redan idag har vi en djupgående samverkan med Norge, till exempel genom att dela underrättelseinformation. Vi genomför även planerade operativa insatser tillsammans. Norsk polis är vanligtvis obeväpnad men har vapen i sina fordon som de, efter särskilt beslut, kan ta fram. De kan också fatta ett generellt beväpningsbeslut, till exempel baserat på ett förändrat säkerhetsläge, och det är det som har skett nu i Norge. Svensk polis arbetar alltid beväpnade. Beslutet som nu är fattat ger oss möjligheter att genomföra gemensamma insatser för att bekämpa gängkriminaliteten även på den norska sidan, säger Jonas Wendel, Arvikas lokalpolisområdeschef, på polisens hemsida.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ryssland har återtagit en fjärdedel i Kursk

Kievs styrkor trycks tillbaka. "Uppenbart att de ukrainska linjerna inte verkar hålla särskilt bra."0 

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.