Alex Veitch.

Dokumentärfilmare filmade polishuset i Solna – döms

Publicerad 3 oktober 2024 kl 11.37

Lag & Rätt. Dokumentärfilmaren Alex Veitch blir den förste journalisten att dömas för "olovlig avbildning av skyddsobjekt" efter att lagen ändrats.

Dela artikeln

Tingsrätten har kommit fram till att Alex Veitch har fotograferat och/eller filmat polishuset i Solna, vilket är ett skyddsobjekt, och att han har agerat av oaktsamhet. Han döms till dagsböter.

Brottet begicks i maj när Veitch var i Stockholm för att spela in en dokumentär om migrantarbetares arbetsvillkor på ett kryssningsfartyg.

Sedan den 1 januari 2023 har det införts nya bestämmelser i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som innebär att brott mot skyddslagens avbildningsförbud undantas från grundlagarnas tillämpningsområde. Det innebär att avbildning av skyddsobjekt är straffbelagt även om avbildningen sker av journalister i publicistiskt syfte.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre unga "svenskar" gripna för attentat mot Israels ambassader

Rawa Majid pekas ut. Foxtrot tros ligga bakom dåd i både Stockholm och Köpenhamn.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.