Trump skyller "krig" med Iran på Biden och Harris

Publicerad 2 oktober 2024 kl 16.33

Utrikes. Den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump har riktat skarp kritik mot president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris efter den iranska vedergällningsattacken mot Israel. Trump menar att det demokratiska partiets ledarskap har misslyckats med att hålla Iran i schack, och att deras politik för världen närmare ett globalt krig.

Dela artikeln

Under ett kampanjmöte i Waunakee, Wisconsin, samt via sitt sociala nätverk Truth Social, fördömde Donald Trump Biden-administrationens hantering av konflikten i Mellanöstern.

Han påstod att Iran under hans presidentskap var ”i desperat behov av pengar, fullt under kontroll och ivriga att nå en uppgörelse”.

Trump anklagade också Kamala Harris för att ha ”översvämmat Iran med amerikanska pengar”, vilket enligt honom har lett till ökad terrorism i regionen. ”Krig eller hot om krig pågår överallt, och de två inkompetenta personer som styr detta land leder oss till randen av tredje världskriget”, varnade han.

Den iranska attacken kom som ett svar på Israels dödande av högt uppsatta ledare inom Hamas och Hizbollah på iransk och libanesisk mark. Medan både Iran och Israel har lämnat motstridiga uppgifter om effektiviteten av missilattacken, förväntas Israel snart svara militärt, enligt medierapporter.

Stödet för Israel är fortsatt starkt inom båda de stora politiska partierna i USA, där nästan alla kongressledamöter får betalt av Israellobbyn. Men Demokraterna har börjat möta kritik från en del av sina egna väljare. Protesterna mot USA:s fortsatta vapensändningar till Israel har blivit allt mer påtagliga. Den så kallade ”uncommitted”-rörelsen har sedan tidigare hotat med att inte rösta på Biden om han inte utövar påtryckningar på Israel för att få till stånd en vapenvila.

Trump använde sin kritik av Biden och Harris för att varna väljarna inför det kommande presidentvalet. Han menade att en seger för Demokraterna skulle leda världen mot en global katastrof.

– Om Demokraterna vinner valet nästa månad, går världen upp i rök, sade han och underströk att han skulle kunna hantera situationen bättre än den nuvarande administrationen.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tidöpartierna: Vissa skärpta krav på asylsökare

Ska som huvudregel bo på Migrationsverkets boenden. Nuvarande systemet anses leda till "segregationen och utanförskap".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.