Nationellt tiggeriförbud utreds – trots L-motstånd

Publicerad 30 september 2024 kl 17.40

Inrikes. Regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med förslaget om att utreda ett nationellt förbud mot tiggeri. Men flera L-ledamöter har sedan tidigare klargjort att de tänker rösta nej till ett sådant förbud.

Dela artikeln

Utredningen ska ledas av den före detta hovrättslagmannen Krister Thelin, som har fått uppdraget att föreslå hur ett landsomfattande tiggeriförbud kan utformas.

Utöver själva förbudet ska utredningen också undersöka hur en sådan lagstiftning kan balanseras mot så kallade mänskliga rättigheter och internationella konventioner. Utredaren ska redovisa sitt arbete senast den 26 juni 2025.

– Den som kommer till Sverige i syfte att tigga hamnar som regel i en mycket utsatt situation. Vi har också sett kopplingar till organiserad brottslighet och människohandel. Mot bakgrund av de begränsningar som finns i dagens regelverk anser regeringen att det finns skäl att utreda om den nuvarande ordningen fungerar bra eller om det finns skäl att utöka möjligheterna att motverka tiggeri och att människor far illa i Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Ett nationellt tiggeriförbud var ett vallöfte från Sverigedemokraterna, som välkomnar utredningen.

– Det är enligt oss inte rimligt att folk reser över halva Europa för att tigga utanför våra butiker, säger partiets gruppledare, Linda Lindberg, till SVT.

Liberalerna är dock skeptiska och flera av partiets ledamöter har uttryckt att de skulle rösta nej till ett nationellt förbud. En av dem, Anna Starbrink, uppger i dag för SVT att hon står fast vid detta.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.