Småskalig markinvasion i Libanon kan ha börjat

Publicerad 29 september 2024 kl 11.38

Utrikes. Enligt två amerikanska tjänstemän har en småskalig markinvasion eller så kallade "gränsrörelser" mot Hizbollah-positioner vid den libanesiska gränsen inletts eller är nära förestående. Syftet är att slå ut Hizbollah-försvar som ligger precis vid gränsen till Israel, rapporterar ABC.

Dela artikeln

Det verkar dock som att Israel ännu inte har tagit ett definitivt beslut om en fullskalig markoperation.

Enligt tjänstemännen är Israel förberett på en sådan offensiv, men om den genomförs kommer dess omfattning troligen att vara begränsad.

Det primära målet är att uppfylla löftet till de israeliska invånarna i norra Israel, där tiotusentals har tvingats lämna sina hem.

För att de ska kunna återvända är det enligt tjänstemännen inte tillräckligt att eliminera Hizbollahs ledare, utan hotet måste neutraliseras mer omfattande.

Amerikanska tjänstemän fick bara några minuters förvarning innan Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah dödades i en riktad attack under fredagen.

Uppgifter om att USA:s försvarsminister Lloyd Austin blev upprörd när Israels försvarsminister Yoav Gallant informerade honom om Nasrallahs död förklarades med att USA tar stora risker för Israels skull i regionen och att de inte hade fått tillräckligt med tid att förbereda sig på möjliga fientliga reaktioner, rapporterar ABC.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige lyckades utrota afrikansk svinpest

Myndigheternas blixtinsats gav resultat. Ett år efter utbrottet i Fagersta har Sverige nu friskförklarats och restriktionerna hävts.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.