Estoniakatastrofen
De anhöriga har krävt en seriös utredning av olyckan i 30 års tid, hittills utan att få gehör. Här en bild från en minnesstund för Estonia-offren den 28 september 2004.

Anhöriga kräver mordutredning om Estonia

Publicerad 23 september 2024 kl 11.42

Inrikes. Misstankarna om att ett attentat ligger bakom passagerarfärjan Estonias förlisning på Östersjön har aldrig utretts ordentligt trots vittnesmål och fynd som pekar i den riktningen. Nu kräver flera Estonia-anhöriga att åklagarmyndigheten inleder en förundersökning om mord på de 852 omkomna, rapporterar Ekot.

Dela artikeln

Det är 14 överlevare och ett 20-tal anhöriga som i ett brev till riksåklagaren kräver att myndigheten inleder en förundersökning om mord på de omkomna.

Detta efter att det stått klart att haverikommissionerna i Estland och Sverige i princip kommer att lägga fram samma linje som när de utredde samma olycka för 30 år sedan: Här finns inget konstigt att se och fartyget sjönk på grund av felkonstruerat bogvisir.

– Vi vänder oss till högsta instans inom rättsväsendet för att möjligen få ett svar för att minska det här lidandet som vi har inför alla anhöriga och överlevande, säger Anders Eriksson, en av överlevarna, till Ekot.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD: Dra in passet för den som döms för antisemitism

Kräver hårdare lagstiftning mot åsiktsbrott. Men efter misstankarna mot Richard Jomshof anklagar Socialdemokraterna nu SD för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.