Militärpolisen får inte utreda brott

Publicerad 29 augusti 2024 kl 10.22

Inrikes. Med anledning av att militärpolisen ibland biträder polis och åklagare vid brott som begåtts inom Försvarsmakten, har justitieombudsmannen Per Lennerbrant granskat om det finns rättsliga förutsättningar för militärpolisen att bedriva sådan brottsutredande verksamhet. Han konstaterar nu att några sådana förutsättningar inte finns.

Dela artikeln

– Militärpolisens uppgift är att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten inom Försvarsmakten. Att utreda ett begånget brott är en uppgift som inte finns med i militärpolisens uppdragsbeskrivning. Min slutsats är att det inte finns något författningsstöd som gör det möjligt för militärpolisen att biträda i en brottsutredning, säger JO Per Lennerbrant.

Enligt en överenskommelse med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten får militärpolisen ge biträde i en brottsutredning vid brott som begåtts inom Försvarsmakten. Enligt JO får överenskommelsen inte tillämpas.

– Utan rättsligt stöd är det inte möjligt för militärpolisen att vidta brottsutredande åtgärder, även om det i vissa lägen hade varit effektivt och ändamålsenligt, säger JO Per Lennerbrant.

I sin granskning konstaterar JO även att behörigheten som polisman i dag regleras på för låg nivå.

– Eftersom en polisman har långtgående befogenheter att använda våld och tvång mot enskilda, är det enligt min mening endast riksdagen som bör få föreskriva vem som är behörig att vara polisman. Regleringen bör alltså finnas direkt i lag, inte i en förordning från regeringen. Jag väcker därför frågan om en sådan författningsreglering hos regeringen, säger Per Lennerbrant.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.