Domstolen fast­ställer avslag för 1.200 bärploc­kare

Publicerad 26 augusti 2024 kl 20.24

Inrikes. Migrationsverket avslog tidigare i år 2.443 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning. Drygt 1.200 ansökningar beviljades senare efter att domstol återförvisat ärendena till Migrationsverket.

Dela artikeln

– När det gäller de övriga närmare 1.200 ansökningarna har domstolen gjort samma bedömning som vi. Man har bedömt att ansökningarna ska avslås då arbetstagarna riskerat att inte få de villkor de har rätt till, säger Hanna Geurtsen, sektionschef på Migrationsverket.

Inför årets bärsäsong kom det in totalt 2.545 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning. I början av sommaren fattade Migrationsverket beslut om att avslå totalt 2.443 ansökningar. Orsaken var att man bedömde att arbetsgivarna inte skulle efterleva de anställningsvillkor som krävs, exempelvis vad gäller arbetstid och ersättningar för obekväm arbetstid.

Samtliga avslagna ärenden överklagades till domstol och efter en andra prövning beviljade Migrationsverket i början på juli 1.272 ansökningar. När det gäller de övriga 1.166 ansökningarna avslog domstolen de överklaganden som kommit in.

– Vi kan konstatera att domstolarna i dessa fall har gått på vår linje. Migrationsverket har under flera år sett starka indikationer på att regelverket för arbetstillstånd missbrukas inom bärbranschen och nu agerat för att motverka det, säger Hanna Geurtsen.

Migrationsverket har i år och förra året förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretag och svenska uppdragsgivare som anlitar bärplockare. Både 2023 och 2024 har myndigheten också genomfört så kallade efterkontroller. Efterkontroller innebär att myndigheten i efterhand granskar slumpvis utvalda ärenden från varje bemanningsföretag och uppdragsgivare för att se om företagen efterlever regelverket och de villkor man utlovat. Arbetet med efterkontroller fortsätter nu.

– Vi kommer att göra efterkontroller i gruppen av ansökningar som beviljades i år. Det görs för att säkerställa att både uppdragsgivaren och det thailändska bemanningsföretaget lever upp till sina åtaganden och att arbetstagarna får de villkor de har rätt till. Vi kommer också att fortsätta dela information och lägesbild med myndigheterna som ingår i myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet, säger Hanna Geurtsen.

Årets drygt 2.500 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning är betydligt färre än föregående år. Antalet uppdragsgivare och arbetsgivare har också minskat. År 2023 ansökte 14 utländska bemanningsbolag om arbetstillstånd för bärplockning, medan bara sju bolag kom in med ansökningar i år. Endast två bolag, med uppdrag för samma svenska uppdragsgivare, har beviljats.

– Det kan bero på de skärpta granskningarna men även på det höjda försörjningskravet för arbetstillstånd. Försörjningskravet, som gäller även bärplockare, innebär att man måste ha en lön som är i nivå med god försörjning. Det motsvarar minst 80 procent av medianlönen i Sverige, säger Hanna Geurtsen.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.