Tebritos grundare Nils Österström med sina mjölmaskar.

Satsade 45 miljoner på att få svenskar att äta maskar – går i konkurs

Publicerad 26 juli 2024 kl 10.14

Ekonomi. Det så kallade impact-bolaget Tebrito hade högflygande drömmar om tjäna pengar att servera mjölmaskar till svenskar. Nu tvingats bolaget i konkurs.

Dela artikeln

"Nils Österström har lagt ner sitt liv och sina inkomster på framtidens mat – insekter. Inom några år siktar hans företag på att odla fram upp till 500 ton larver per år", skrev Dagens Nyheter i ett reportage om Tebrito förra våren.

I artikeln berättade grundaren Österström om att han var säker på att konceptet med mjölmaskätande svenskar skulle bli en succé.

– En dag kommer vi dit. Just nu händer det mycket i kulisserna. Det tar tid att skapa en tillräckligt stor produktion, att utveckla själva produkten och marknadsföringen och att få alla godkännanden, sade han till tidningen.

Bolaget, som samlade in 45 miljoner kronor från investerare som Almi Invest, har enligt Nils Österström inte kunnat lösa sina akuta ekonomiska problem.

"Trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen", skriver grundaren Österström i en kommentar till Impact Loop.

Under 2023 rapporterade Tebrito en omsättning på 531.000 kronor, samtidigt som man redovisade ett minusresultat på 13,6 miljoner kronor.

Tebrito har bland annat prisats som "Årets nytänkare" av Dalarnas Business Forum.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.