"Säskilt konstigt är det att mina liberala vänner helt plötsligt tycker att etnonationalism är kosher", skriver Fredrik Segerfeldt.

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Publicerad 18 juli 2024 kl 11.45

Inrikes. Den liberala debattören Fredrik Segerfeldt frågar sig i Expressen varför hans liberala vänner plötsligt är etnonationalister – när det kommer till Israel.

Dela artikeln

Att vara starkt Israelvänlig har länge varit en viktig markör bland liberaler i Sverige.

Detta har framgått tydligt under det pågående kriget i Gaza, då vissa till och med gått så långt som att försvara bombningar av barn i SVT.

Den liberala författaren och debattören Fredrik Segerfeldt, som är knuten till Timbro, har gjort sig känd för att kräva fri invandring och öppna gränser. I en debattartikel i Expressen uttrycker han nu bekymmer över sina meningsfränders agerande.

Rubriken lyder: "Israel är ett land på stulen mark".

"För en viss del av den svenska debattörkåren tycks kärnan i det politiska engagemanget obegripligt nog ligga på en annan kontinent: västra Asien. Lika svår att förstå är den förutsägbara och tröttsamma tribalism som konflikten i Mellanöstern lockar fram. Särskilt konstigt är det att mina liberala vänner helt plötsligt tycker att etnonationalism är kosher", skriver Fredrik Segerfeldt.

Problemet med Israel är enligt Segerfeldt att det är "en etniskt definierad stat på ett territorium där det främst bodde människor av en annan etnicitet".

"Landet är stulet", fortsätter han.

Svenska liberaler stöder ofta Israel på en etnisk nationalistisk grund, samtidigt som brukar vara för folkutbyte i Sverige och ofta inte ens erkänner det svenska folket. Fredrik Segerfeldt berättar att han en gång frågade en "Israelvurmare" om personen ifråga skulle acceptera ett demokratisk Israel med en grundlag som inte kan ändras och fritt återvändande för de palestinier som blev fördrivna 1948.

"Hen svarade: Nej, Israel ska vara en judisk stat. Alltså är det etniska, inte demokratin, som är avgörande."

"Israelkramares" argument att "landet är judarnas" motsägs enligt Segerfeldt av judarna i slutet av 1800-talet bara utgjorde runt fem procent av befolkningen i Palestina, medan muslimerna utgjorde runt 80 procent.

"Den enda vägen framåt för Mellanöstern är en mental förändring i det israeliska samhället", skriver Fredrik Segerfeldt i Expressen.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.