Gömde över 300 kilo hasch i skogen

Publicerad 16 juli 2024 kl 14.52

Inrikes. 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron, för att sedan gömmas i ett skogsparti – medan tullen tittade på. Nu åtalas tre män från Litauen och Vitryssland.

Dela artikeln

Den 9 mars kom en vitrysk chaufför med en litauisk­registrerad lastbil till Öresundsbron. Tulltjänstemännen upptäckte en avvikelse vid bränsletanken med 311 kilo cannabisharts och följde efter ekipaget.

Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm.

Lastbilen parkerades i en parkeringsficka vid Dalarövägen. Tidigt på morgonen den 15 mars observerade Tullverkets spanare olika metalliska ljud med efterföljande prassel vid lastbilen. De såg också att chauffören vid flera tillfällen gick in i skogen med kassar. Chauffören lämnade sedan platsen.

Tullpersonalen gjorde ett tillslag och påträffade gömman med narkotika i skogen. Narkotikan låg gömd under presenningar i ett femtontal Ica-kassar och svarta sopsäckar och doldes med mossa och grankvistar. I gömman påträffades även en spade.

Den 13 mars kom de två litauiska männen i ärendet resande med flyg från Litauen till Arlanda. Männen är misstänkta för att ha hjälpt till med diverse inköp.

Nu åtalas tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

De två litauiska männen misstänks ha hjälpt till med att införskaffa kassar, spadar och presenningar. Brottsmisstanken för dem är synnerligen grovt narkotikabrott.

Alla tre misstänkta nekar till brott. Om männen döms riskerar de fleråriga fängelsestraff.

Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 38,9 miljoner kronor i gatuled.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD: Dra in passet för den som döms för antisemitism

Kräver hårdare lagstiftning mot åsiktsbrott. Men efter misstankarna mot Richard Jomshof anklagar Socialdemokraterna nu SD för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.