Femton nya arter hittade i svenska sjöar

Publicerad 28 juni 2024 kl 12.29

Inrikes. Vid en inventering av bottenfaunan i svenska sjöar och vattendrag upptäckte forskarna en ny myggart och 14 nya arter av kiselalger som tidigare varit okända.

Dela artikeln

Arterna upptäcktes i forskningsprojektet Freshbars arbete med att vidareutveckla DNA-referensbiblioteket av sötvattensorganismer med syftet att skapa verktyg för övervakning av den biologiska mångfalden.

Fjädermyggan har Procladius exilis Brodin 2024 som arbetsnamn, men för de nyupptäckta kiselalgerna är ännu inget bestämt – utan arbete pågår med officiell beskrivning.

Syftet med forskningsprojektet var att utveckla metoder där DNA av organismer i vatten fångas upp och identifieras. Målet är att skapa ett eDNA-bibliotek för att övervaka och skydda den biologiska mångfalden, där vi bara genom att leta efter spår av DNA kan se hur en livsmiljö mår och utvecklas.

− DNA-resultaten som vi tog fram i projektet användas redan nu för både taxonomisk forskning som för att utveckla nya övervakningsmetoder, vilket är mycket glädjande, säger Maria Kahlert, forskningsledare för Freshbar, i ett uttalande.

Freshbar är en av åtta forskningsprojekt med fokus på utveckling av DNA-metoder för den nationella miljöövervakningen. Projektet finansierades av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.