Elva män åtalades efter att ha fångats på film när de kastade sten under korankravallerna i Rinkeby i påskas.
Solna tingsrätt valde dock att fria samtliga, bland annat med hänvisning till att det inte var bevisat att de siktade på polisen när de kastade.
På Twitter kommenterade Richard Jomshof först domen genom att skriva: "Vansinnet fortsätter". S-toppen Annika Strandhäll svarade:
"Vi har ett rättsväsende, har du som justitieutskottets ordförande problem med det? Vad ser du framför dig som alternativ? Johmsof dömer??"
Och därefter uppstod en hetsig diskussion mellan olika profiler på den sociala medieplattformen. Även Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, blandade sig i och gick till attack mot Jomshof.
"Ett dj**la skämt"
Då gick SD-toppen till motangrepp. "Jag tänker inte låta mig tystas", förklarade han och kallade domen för "ett dj**la skämt":
Jag sitter i riksdagen för att försöka förändra och förbättra det samhälle @anneramberg och @strandhall har varit med om att rasera. De friande domarna är ett dj**la skämt, minst sagt, och det är mitt förbannade ansvar att reagera på detta. Jag tänker inte låta mig tystas. https://t.co/UpfcgWJlj8
— Richard Jomshof (@RichardJomshof) December 28, 2022
Detta visade sig dock vara att gjuta olja på elden, och Twitterstormen var ett faktum.
"Fullständigt häpnadsväckande"
Det är dock inte bara politiker och andra vänsterprofiler som kritiserar Jomshof, utan även högt uppsatta jurister.
"Ett fullständigt häpnadsväckande uttalande från justitieutskottets ordförande gällande en tingsrättsdom. Är detta en retorik vi ska vänja oss vid finns det anledning till stor oro", skriver Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt.
Socialdemokraten Ardalalan Shekarabi, som är vice ordförande i justitieutskottet, kräver åtgärder mot SD-toppen från regeringen. Han säger så här om Jomshof till Sveriges Radio:
– Han har tydligt uttalat kritik mot rättstillämpningen hos en domstol, och det strider mot den bestämmelse vi har i vår grundlag – att domstolar är oberoende i sin rättstillämpning.
Jomshof: "Fullt legitimt"
I en kommentar Expressen fortsätter Richard Jomshof att försvara sin kritik mot domen.
– Det är klart att det här är allvarligt om vissa av dem går fria, trots att vissa av dem till och med erkänner. Jag menar att jag som lagstiftare och ledamot i riksdagen naturligtvis har ett ansvar att påpeka det då, säger han och kallar sitt ifrågasättande för "fullt legitimt".