Gabriel Urwitz grundade år 1994 riskkapitalbolaget Segulah, som finansierat stiftelsen Expo och andra vänsterextrema grupperingar.
Segulahs pengar har också bland annat gått till den kontroversiella tankesmedjan Paideia i Stockholm – en judisk organisation som verkar för att Europa ska ha öppna gränser för tredje världen-invandring.
Bakom finansbolaget stod andra finansprofiler som Robert Weil och Mikael Kamras. År 2019 meddelade Urwitz dock att han slutade som vd.
Den idag 71-årige bankirens politiska engagemang har stöttat sig på en framgångsrik verksamhet som finansiär av svenska storföretag. Genom bolaget Proventus, som drevs av Urwitz och Weil, övertogs år 1986 ägarskapet i Götabanken, grundad 1848. Efter att ha köpt upp Wermlandsbanken och Skaraborgsbanken bedrev Gabriel Urwitz, som både vd och styrelseordförande i den nya sammanslagningen Gota Bank, en extremt aggressiv utlåningspolitik som ledde till mycket höga resultat och vinster – tills dess att lånen började förfalla. Men innan dess hade trion bakom Proventus sålt banken till Svenska Personalpensionskassan (SPP) för fyra miljarder kronor.
SPP förlorade hela sin investering då Gotabanken gick i konkurs kort efter försäljningen. "Gota-äventyret" räknas som en av utlösarna av den stora finanskrisen 1990, vid sidan av finansmannen George Soros spekulationer mot kronan.
Svenska staten tog över de flesta av bankens fordringsägares förluster. På samma sätt har det gått vid flera andra större företagsaffärer med Segulah- och Proventus-gruppen.
I samband med krisen på 1990-talet ansåg Gabriel Urwitz emellertid inte att han hade gjort något fel. Kritiken förklarade han istället vara uttryck för antisemitism.
"Jag är jude. Pengar, judar, svåra tider tycks bädda för speciella känslor", förklarade han i ett inlägg på DN Debatt den 21 februari 1994.
Regeringen höll dock inte med Urwitz om den tolkningen.
– Anspelar han på sin judiska bakgrund är han snett ute. Då är det synd om honom, sade den dåvarande skatteministern Bo Lundgren (M).
År 2006 köpte Proventus in sig i TV4. För att undgå eventuella politiska ingripanden mot ett uppköp som ytterligare skulle stärka maktkoncentrationen i svensk massmedia gjorde bolaget en komplicerad serie av affärer, vilka slutade med att Bonnierkoncernen till sist blev huvudägare efter att ha köpt TV4 av Proventus 2007.
I en tidigare intervju har Gabriel Urwitz förklarat att "alla seriösa företag måste stödja arbetet mot rasism och intolerans och därför är det naturligt för Segulah att vara med och stödja Expos verksamhet".
Gabriel Urwitz har sedan tidigare förlorat en skattetvist mot staten efter att år 2012 har åkt på en skattesmäll på 45 miljoner kronor, varav 12 miljoner kronor var en straffsats för felaktiga uppgifter. Fyra andra medarbetare på Segulah upptaxerades samtidigt med över 100 miljoner.
I det nya målet hade den 71-årige bankiren yrkat att staten skulle betala 50.000 kronor till honom i ideellt skadestånd. Detta då han anser sig "utsatts för en kränkning av den grundlagsskyddade och absoluta rätten till en rättvis rättegång".
Urwitz hävdade att statens ombud hade lämnat in sitt överklagande för sent, men ändå fått sin sak prövad, och att han därmed utsatts för en orättvis rättegång och borde få skadestånd. Men domstolen går på statens linje och ogillar Expo-finansiärens talan, bland annat därför att man inte kan få skadestånd av staten så fort man anser sig ha utsatts för en orättvis rättegång, utan det krävs särskilda bestämmelser för att en enskild ska kunna få skadestånd.