Foto: De gröna i Göppingen, CC-BY-SA

Tysk industri knäcks av atomvänstern

Publicerad 15 oktober 2012 kl 18.12

Ekonomi.Idag höjs elpriset för de tyska konsumenterna med ytterligare 11%. Men effekterna av de tyska kärnkrafts­motståndarnas seger efter Fukushima-incidenten börjar kännas även i industrin. Både kemi- och stålindustrin kan på sikt konkurreras ut av Nordamerika, eftersom industrins elpris i USA och Kanada redan idag ligger på hälften av prisnivån i Tyskland.

Gilla artikeln på Facebook

Den siffra som publiceras idag är nästa års miljö­tillägg, den skatt på strömmen som går till subvention av förnyelsebara energikällor. Avgiften stiger med ca. 50 procent vilket enligt konsumentsajten Verivox kommer att ge 11 procent prisökning för genomsnitts­konsumenten. För ägarna till vindsnurror och panelparker innebär höjningen en stor framgång – från årliga subventioner på 120 miljarder kronor erhåller man nu 173 miljarder.

Den direkta orsaken till beslutet att avveckla den tyska kärnkraften var en ökad oro för kärnkraftsolyckor, som i huvudsak drevs fram via massmedia. Kärnkrafts­motståndarna utnyttjade ovissheten i samband med en olycka i ett av världens äldsta kärnkraftverk, Japanska Fukushima, den 3 november förra året. Detta kraftverk drabbades av tre samtidiga härdsmältor efter att ha översvämmats av slam från en tsunamivåg. Ingen blev skadad vid olyckan, men kärnkraftsmotståndare världen över försöker än idag med matematiska modeller räkna fram att ett antal människor bör ha fått cancer till följd av händelsen.

Nästa fabrik utomlands
Samtidigt är uppenbart att Fukushima-traumat slog hårdare mot Tyskland än mot något annat land. Förklaringen är det mångåriga metapolitiska arbete som tyska vänster­intellektuella har bedrivit mot kärnkraften. För den mäktiga tyska extremvänstern innebär kärnkrafts­avvecklingen en dubbel triumf. De vänster­intellektuellas ilska mot den inhemska energi­produktionen ingår i ett tankekomplex av allmän ovilja mot all industri – om den är tysk. Det politiska och publicistiska arbetet får nu en förödande effekt på landets tunga industri. Enligt Welt am Sonntags pappersupplaga den 14 oktober i år leder energipriserna till att stora delar av industrin kommer att tvingas bygga nästa generations fabriker utomlands.

I en sammanställning från VIK (Verbandes der Industriellen Energie- und Kraftwirdschaft) är industrins energikostnader dubbelt så höga i Tyskland som i flera betydande konkurrentländer.

Grafiken visar industrins energikostnader i utvalda länder. Tyskland har indextalet 100. Undersökningen är gjord genom att fråga industriföretag, som har anläggningar både i Tyskland och i andra länder, hur mycket de betalar för energin i respektive land.

För både stålindustrin och kemiindustrin uppgår energikostnaden till upp till 60 procent av det producerade mervärdet.


Nyheter från förstasidan

Milei till publiken på WEF: Varför stöder ni pedofiler?

Skällde ut globalisterna. Pekade ut HBTQ- och genusideologi som kriminell "barnmisshandel".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.