Det var klockan 07.24 på söndagen som polisen larmades om att en livlös kvinna låg på marken vid piren vid Lulsundsgatan i Luleå.
Ett äldre par hade slagit larm efter att från ett avstånd ha bevittnat hur en afghan i ett lusthus i närheten hade samlag med en kvinna som var helt "lealös".
Kvinnan hade besökt hamnfestivalen i Luleå. Hon hade under kvällen tagit ett stort antal lugnande tabletter och det sista hon mindes var att afghanen bjöd henne på whisky och någon annan form av dryck och förklarade att han skulle sex med henne.
När polisen kom till platsen låg kvinnan medvetslös med naken överkropp vid piren. Den 22-årige afghanen uppgav för polisen att det var hans "sista dag" och att han "bara skulle ha roligt".
Afghanen kom till Sverige under asylkaoset och sökte asyl i oktober 2015. Migrationsverket avslog hans ansökan i augusti 2017 och i januari 2018 vann beslutet laga kraft. Den 25 juni, två veckor före våldtäkten, tvångsöverlämnades mannen till polisen för utvisning.
Fick egen snyftartikel i lokaltidningen
Norrländska Socialdemokraten, NSD, publicerade dagen efter våldtäkten en så kallad snyftartikel om afghanen signerad lokaltidningens vänsterjournalist Linda Kask.
Kast hävdade bland annat att den misstänkte våldtäktsmannen riskerade "att bli dödad för sin tro" om han utvisades, eftersom han nu upper att han är "ateist". I artikeln lägger 22-åringen ut texten om att han riskerar att bli förföljd av "talibanerna" hemma i Afghanistan.
– Nu vet jag inte hur mitt liv ska bli. När man lever utan uppehållstillstånd och med flera avslagsbeslut, då vet man ingenting, sade 22-åringen till NSD.
"Jag har varit med i Rättvisepartiet"
I polisförhör efter våldtäkten vidhåller den misstänkte våldtäktsmannen att det är honom det är synd om.
– Jag mår jättedåligt. Jag har fått fyra avslagsbeslut och jag är orolig för mina föräldrar, förklarade han via tolk på dari.
Han hänvisar också till att han har varit med i ett vänsterextremt parti och kämpat mot "rasism".
– Jag har varit med i Rättvisepartiet. De arbetar mot rasism och sexism. Jag har stått utanför Systembolaget flera fredagar och samlat in namnunderskrifter. Alla vet vad jag har för värderingar och vad jag står för, sade afghanen till förhörsledaren.