Det är ett helt kvarter av den gamla träbebyggelsen i Eksjö som eldhärjats – det berättar brandingenjören Thomas Ljunggren, som är på plats vid branden i Eksjö, för Fria Tider.
– Det är egentligen en byggnad som går runt i ett kvarter, ett 25 gånger 25, med en innergård mitt i då, säger han och tillägger:
– Vissa delar har brunnit ned till grunden nästan och andra delar står någon våning kvar eller så, men det är stora skador i hela det byggnadskomplexet.
Branden är inte under kontroll ännu, men Ljunggren berättar att det ser betydligt bättre ut nu än det gjorde tidigare under dagen då man befarade att hela stadsdelen skulle brinna ned.
– Jag vill egentligen inte påstå att vi har branden under kontroll, men det ser bättre ut nu än det gjorde för en stund sedan. Vi har fortfarande stora resurser på att hålla de begränsningslinjer som finns, säger han.
Brandkåren fokuserar framförallt på att se till att branden inte sprider sig till byggnaderna utanför det eldhärjade kvarteret.
– Det stora provet är att hålla den begränsningslinjen som är norrut, för det är inget avstånd mellan, utan det är en byggnad tätt intill där, så det är prio ett att hålla den då, säger Ljunggren.
Vattenbegjuter ni de byggnaderna?
– Både vatten och folk invändigt på de olika nivåerna där.
Som på plats kan släcka om det sprider sig?
– Ja, precis.
Är det några brandmän som kommit till skada i samband med släckningsarbetet?
– Nej, inga brandmän, vi hade ju en omkommen i början av förloppet i den lägenhet där det började brinna.
Hur många deltar i insatsen och var kommer alla brandmän ifrån?
– De kommer från hela länet, vi hjälps åt inom det samarbete vi har inom räddningstjänsten.
Har du någon uppskattning om hur många som varit på plats totalt?
– Det är mellan 80 och 100 man, det börjar byta ut lite på folket nu som varit med sedan starten och som börjar bli trötta och slitna.
Brinner det fortfarande med öppna lågor, eller hur ser det ut på platsen?
– Det brinner fortfarande och ryker rätt kraftigt, det blir att taket rasar in och så brinner det under och de här bitarna. Det är mycket plockarbete som kvarstår sedan när man slagit ned den värsta branden.
Men den värsta branden är nedslagen nu?
– Ja, så känns det i alla fall, men sedan är det att vi håller den begränsningen så att det inte sprider sig till grannfastigheterna.